Na hlavný obsah

Biden: Musíme sa pripraviť na dlhý boj

Putin podľa neho nemôže ostať pri moci.

Biden: Musíme sa pripraviť na dlhý boj
Na snímke americký prezident Joe Biden počas príhovoru vo Varšave. Foto: SITA/AP

Pre ruskú inváziu na Ukrajinu neexistuje žiadne ospravedlnenie. Dôvody uvádzané Moskvou sú nemravné a cynické, povedal v sobotu (26. 3.) v prejave vo Varšave americký prezident Joe Biden.

Vinníkom vojny je podľa neho ruský prezident Vladimir Putin, ktorý už ďalej nemôže zostať pri moci. Spojenci sa musia pripraviť na dlhý a zložitý boj.

Ani v priebehu dní, ani mesiacov

Šéf Bieleho domu ubezpečil, že USA stoja pevne na strane Ukrajiny a že Severoatlantická aliancia bude v prípade útoku brániť každý centimeter územia členských štátov.

„Musíme sa na to ale pozerať jasnými očami – túto bitku nevyhráme v priebehu dní ani mesiacov. Musíme sa pripraviť na to, že je pred nami dlhý boj,“ povedal Biden.

Putin podľa Bidena začatím vojny urobil „strategickú chybu“ a prepočítal sa, keď sa domnieval, že Ukrajinci budú ruských vojakov vítať. „Tento muž nemôže zostať ďalej pri moci,“ povedal šéf Bieleho domu.

Ruskí občania nie sú nepriatelia

Biden sa vo svojom príhovore tiež obrátil priamo na Rusov. „Vy, Rusi, nie ste naši nepriatelia. Odmietam ale uveriť tomu, že vítate zabíjanie nevinných detí a starých rodičov. Že vám pripadá prijateľné, že ruské rakety a bomby padajú na nemocnice, školy a pôrodnice. To nie sú činy veľkého národa,“ povedal americký prezident.

Šéf Bieleho domu použil pri popise súčasnej situácie porovnanie s bojom proti komunizmu počas studenej vojny a citoval pápeža Jána Pavla II.

„Maďarsko v roku 1956, Poľsko v roku 1956 a 1981, Československo v roku 1968 – sovietske tanky vtedy potlačili demokratické povstania, ale odpor pokračoval až do roku 1989, keď padla Berlínska stena a múry sovietskeho panstva. V posledných 30 rokoch sa ale autokracie po celom svete zase vzmáhajú,“ uviedol Biden.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet