Na hlavný obsah

Biden: Nevyzývam na zmenu ruského lídra

Americký prezident spresnil svoje vyjadrenia.

Biden: Nevyzývam na zmenu ruského lídra
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v nedeľu (27. 3.) povedal, že v sobotňajšom (26. 3.) prejave nevyzýval na zmenu režimu v Rusku. Biden pri návšteve Poľska vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin nemôže zostať pri moci.

Bidenove slová už skôr komentoval aj americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, podľa ktorého stratégiou Spojených štátov nie je zmena režimu v Rusku ani inde na svete.

„Pán prezident, chcete, aby Putin skončil v úrade? Pán prezident, vyzývali ste na zmenu režimu (v Rusku),“ spýtal sa v nedeľu jeden z novinárov Bidena, keď vychádzal vo Washingtone z kostola. Americký prezident odpovedal: „Nie.“

V Poľsku navštívil vojakov i utečencov

Biden priletel do Poľska v piatok (25. 3.) z Bruselu, kde sa zúčastnil na samitoch EÚ a NATO. V Poľsku Biden okrem iného navštívil amerických vojakov, ktorí sú tam v rámci síl Severoatlantickej aliancie, stretol sa so zástupcami humanitárnych organizácií a s ukrajinskými utečencami.

V sobotu vo Varšave predniesol prejav, v ktorom okrem iného Putina označil za vinníka vojny na Ukrajine.

Povedal, že pre ruskú inváziu neexistuje žiadne ospravedlnenie a ubezpečil, že USA stoja pevne na strane Ukrajiny a že NATO bude v prípade útoku brániť každý centimeter územia členských štátov Aliancie.

„Preboha, tento muž nemôže zostať pri moci,“ vyhlásil tiež v poľskej metropole Biden. Biely dom vzápätí prišiel s vysvetlením, že Biden nevyzýval na zmenu režimu v Rusku, ale hovoril o tom, že je potrebné, aby Putin stratil moc nad ukrajinským územím aj v širšom regióne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet