Na hlavný obsah

Blinken: Stratégiou USA nie je zmena režimu v Rusku

Biden v sobotu vyhlásil, že Putin nemôže zostať pri moci.

Blinken: Stratégiou USA nie je zmena režimu v Rusku
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR

Stratégiou Spojených štátov nie je zmena režimu v Rusku ani inde na svete, povedal v nedeľu (27. 3.) pri návšteve Izraela americký minister zahraničia Antony Blinken. Americký prezident Joe Biden v sobotu (26. 3.) vyhlásil, že ruská hlava štátu Vladimir Putin nemôže zostať pri moci, pripomína agentúra Reuters.

„Myslím, že prezident, Biely dom, včera večer jednoducho zdôraznil, že prezidentovi Putinovi nesmie byť dovolené viesť vojnu alebo agresiu proti Ukrajine alebo komukoľvek inému,“ poznamenal Blinken k vyjadreniu, ktorým prezident USA zakončil svoj sledovaný prejav vo Varšave.

Prakticky rovnako sa v nedeľu vyjadrila tiež veľvyslankyňa USA pri NATO Julianne Smithová. Zároveň uviedla, že teraz Ukrajine poskytujú zbrane zhruba dve tretiny štátov Severoatlantickej aliancie.

Biden vo vystúpení v poľskej metropole okrem iného vyhlásil, že pre ruskú inváziu na Ukrajinu neexistuje žiadne ospravedlnenie. Moskvou uvádzané dôvody na vojenskú akciu označil za nemravné a cynické.

Putin podľa Bidena začatím vojny urobil „strategickú chybu“ a prepočítal sa, keď sa domnieval, že Ukrajinci budú ruských vojakov vítať. „Preboha, tento muž nemôže zostať ďalej pri moci,“ uzavrel svoje vystúpenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet