Na hlavný obsah

Boj proti praniu špinavých peňazí má zefektívniť register účtov

Novú databázu schválil parlament.

Boj proti praniu špinavých peňazí by mohol byt efektívnejší. Štát si to sľubuje od takzvaného Centrálneho registra účtov, ktorý schválil parlament. Vybrané inštitúcie budú mať k dispozícii niektoré bankové údaje o ľuďoch a firmách.

Nová databáza by mala obsahovať základné údaje o bankových účtoch, bezpečnostných schránkach, ich majiteľoch, disponentoch, a konečných užívateľoch výhod. Aktualizovať sa budú denne.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ministerstvo vnútra pôvodne zvažovalo, že by sa v registri zaznamenávali aj zostatky a pohyby na bankových účtoch. Po vlne kritiky od toho upustilo.

„Údaje v registri sa sprístupnia len pre bezpečnostné, spravodajské a finančné orgány. Tieto orgány môžu už v súčasnosti získavať od bánk údaje tvoriace bankové tajomstvo v plnom rozsahu. Čiže v tomto smere sa nijako nerozširuje okruh údajov ku ktorým majú tieto orgány prístup už v súčasnosti,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

„Pokiaľ ide o bežné prostriedky, ktoré sa používajú v iných právach EÚ, my s tým zásadný problém nemáme, ale pozrieme sa na to ešte z pohľadu ústavy,“ uviedol Robert Fico (Smer-SD).

Objasňovanie ekonomickej kriminality v minulosti neraz komplikoval zdĺhavý proces. Podľa šéfa finančného výboru nový register urýchli vyšetrovateľom prácu.

„Keď vytvoríme register účtov, tak vyšetrovateľ okamžite zistí, že daná osoba má v týchto troch bankách účet a okamžite, aj elektronicky, už osloví tie tri banky,“ priblížil predseda finančného výboru Marián Viskupič (SaS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika