Na hlavný obsah

Boje neutíchajú. Vojenský konflikt na Ukrajine sledujeme online

Ruské vzdušné sily zasiahli aj nákupné centrum.

Boje neutíchajú. Vojenský konflikt na Ukrajine sledujeme online
Na snímke kráter pred ťažko poškodenou obytnou budovou po bombovom útoku v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Z ukrajinských miest sa počas nedele (20. 3.) podarilo prostredníctvom humanitárnych koridorov evakuovať 7 295 ľudí. Z Rusmi obliehaného mesta Mariupol sa podarilo evakuovať 3 985 ľudí, ktorí zamierili do Záporožia.

Či tento krok nejako súvisí s ruskou výzvou, aby s ukrajinskí bojovníci v Mariupole vzdali, zložili zbrane a odišli z mesta, nebolo jasné.

Ukrajinská poslankyňa Lesia Vasylenková informovala, že v dôsledku ruského ostreľovania došlo k zničeniu jedného z najväčších metalurgických závodov v Európe – oceliarskeho kombinátu pri práve pri Mariupole.

Ruská armáda v tomto meste tiež bombardovala umeleckú školu, v ktorej sa údajne ukrývalo asi 400 ľudí. Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj vyhlásil, že ruské obliehanie Mariupolu je vojnový zločin, ktorý sa bude pripomínať po stáročia.

Sledujeme dianie online:

22.54 h

Z ukrajinských miest sa v pondelok podarilo prostredníctvom siedmich humanitárnych koridorov evakuovať 8 057 ľudí. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinskú vicepremiérku Irynu Vereščukovú. Je to o niečo viac ako v nedeľu, keď bolo evakuovaných 7 295 osôb.

Medzi tými, ktorí sa dostali do bezpečia, bolo aj 3 007 obyvateľov mesta Mariupol.

21.48 h

Pentagón rokuje o dodávke systémov protivzdušnej obrany s dlhým doletom Ukrajine. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok varoval cudzie štáty pred presunom systémov protivzdušnej obrany sovietskej výroby S-300 na Ukrajinu. Zdôraznil, že Moskva zničí akýkoľvek vojenský náklad vstupujúci na Ukrajinu.

21.37 h

Ceny ropy na začiatku týždňa stúpli o viac než sedem percent, pričom európska referenčná ropa Brent uzavrela nad 115 amerických dolárov (104,19 eura) za barel. Hlavným dôvodom je možnosť, že Európska únia sa pripojí k Spojeným štátom a takisto prijme embargo na ruskú ropu.

20.51 h

Akúkoľvek kompromisnú dohodu s Ruskom o ukončení vojny na Ukrajine by mali schváliť ukrajinskí občania v referende, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre Českú televíziu.

20.49 h

Holandský premiér Mark Rutte v pondelok navštívil Vilnius a Varšavu, aby tieto východoeurópske metropoly ubezpečil, že jeho krajina plní svoje povinnosti tvárou v tvár ruskej agresii na Ukrajine.

Rutte na návšteve Litvy poznamenal, že neexistuje spôsob, ako urýchliť prijatie Ukrajiny do Európskej únie, informovala agentúra AFP.

20.30 h

Poľský premiér Mateusz Morawiecki v pondelok avizoval, že sa pokúsi presvedčiť lídrov EÚ, aby Ukrajine udelili štatút kandidáta na členstvo v Únii. Informovala o tom agentúra PAP.

„Poľsko je presvedčené, že Ukrajine treba dať nádej,“ povedal Morawiecki po pondelkovom stretnutí s holandským rezortným partnerom Markom Ruttem, ktoré sa uskutočnilo vo Varšave.

19.51 h

Nahnevaní vodiči kamiónov sa v pondelok na poľsko-bieloruskom hraničnom priechode stretli s aktivistami, ktorí sa na protest proti ruskej invázii na Ukrajine snažia zabrániť doprave tovarov do Ruska a Bieloruska. Informovala o tom agentúra AP.

19.49 h

Štáty Európskej únie sa v pondelok v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajine zhodli na novej obrannej stratégii počítajúcej okrem iného s vytvorením brigády rýchleho nasadenia o sile až 5 000 vojakov.

Ministri zahraničných vecí a obrany členských krajín schválili novú strategickú koncepciu počítajúcu s výrazným zvýšením armádnych výdavkov a investíciami do spoločného vývoja a nákupu vojenského vybavenia a nových technológií.

19.48 h

Lídri Spojených štátov, Nemecka, Francúzska, Spojeného kráľovstva a Talianska sa v pondelok zhodli na jednotnom postupe v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajine.

Vo vyhlásení to podľa agentúry Reuters uviedla kancelária talianskeho premiéra Maria Draghiho, podľa ktorej čelní predstavitelia piatich krajín súhlasili aj s koordináciou humanitárnej pomoci Ukrajincom utekajúcim pred bojmi.

19.42 h

Ukrajina nemôže pristúpiť na „ruské ultimáta“, povedal v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s tým, že Moskva sa jeho krajinu pokúša „zničiť“. Uviedol to v rozhovore pre ukrajinské médiá, z ktorého citovala agentúra AFP.

19.29 h

Vo vojne Ruska proti Ukrajine vzniká patová situácia, povedal v pondelok vysoký predstaviteľ spravodajskej služby Severoatlantickej aliancie. Vysvetlil, že ruské pozemné jednotky nepostupujú a letectvo nevie získať úplnú kontrolu nad Ukrajinou. Informuje stanica CNN.

„Ak ešte nie sme v patovej situácii, tak k nej rýchlo mierime,“ povedal predstaviteľ NATO novinárom. Dodal, že do tohto bodu by sa Rusko nedostalo, ak by neurobilo sériu chýb, keďže je potrebné zobrať do úvahy rozdiel v sile oboch armád na začiatku invázie.

19.28 h

Ruskí vojaci v pondelok ostreľovali dve desiatky autobusov, ktoré sa snažili odísť s evakuovanými civilistami humanitárnym koridorom z obkľúčeného Mariupolu, prístavu na juhovýchode Ukrajiny.

Pri ostreľovaní utrpeli zranenia štyri deti, ktoré sú teraz v starostlivosti lekárov, uviedol denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na gubernátora Záporožskej oblasti.

18.49 h

Ruské úrady v okupovanom ukrajinskom meste Melitopol po „preventívnom pohovore“ prepustili na slobodu novinárky z miestneho holdingu MV a tiež vydavateľa, ktorého zadržali aj s jeho rodinou. Uviedla to agentúra Ukrinform s odvolaním sa na miestne zdroje.

K oslobodeniu prispel aj rozruch, ktorý vyvolalo zadržanie vydavateľa a novinárok ozbrojencami, ktorí ich odviezli na neznáme miesto.

18.39 h

Ruské ministerstvo obrany v pondelok vyhlásilo, že nákupné centrum v Kyjeve, ktoré bolo zničené pri nočnom ostreľovaní, slúžilo ako sklad rakiet. Podľa agentúry AFP to uviedol hovorca ruského rezortu Igor Konašenkov.

18.26 h

Rusko neplánuje pokračovať v mierových rozhovoroch s Japonskom pre sankcie, ktoré proti nemu východoázijská krajina zaviedla v súvislosti s inváziou na Ukrajinu. 

Vo vyhlásení to uviedlo ruské ministerstvo zahraničia. Uzavretiu mierovej dohody doteraz bránil spor o južné Kurilské ostrovy.

18.15 h

Holandský kráľ Willem-Alexander sa osobne angažuje v pomoci ukrajinským utečencom. Na zámku ‚t Oude Loo pri meste Apeldoorn chce od polovice apríla ubytovať šesť až osem rodín, respektíve 20 až 30 osôb. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie kráľovského dvora v Haagu.

17.54 h

Ukrajina a Rusko pokračovali v pondelok v ďalšom kole mierových rokovaní. Členovia vyjednávacích tímov oboch krajín absolvovali 90-minútový rozhovor prostredníctvom videokonferencie, uviedla stanica Sky News s tým, že tzv. pracovné skupiny by v rokovaniach mali pokračovať aj po zvyšok dňa.

17.23 h

Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba vyzýva Čínu, aby sa zapojila do riešenia ukončenia ukrajinskej vojny. „Ukrajinsko-čínske vzťahy sú už desaťročia založené na vzájomnom rešpekte, porozumení a prospechu,“ uviedol na sociálnej sieti.

16.57 h

V Berlíne sa 5. apríla uskutoční darcovská konferencia na podporu vojnových migrantov, ktorí utekajú z Ukrajiny pred ruskou inváziou. Podľa agentúry Reuters to v pondelok oznámila nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková.

Tá sa v Bruseli zišla so svojimi kolegami z krajín Európskej únie. Pri príchode na rokovania Baerbocková varovala, že Európa sa musí pripraviť na najmenej osem miliónov utečencov.

16.52 h

Od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine prišlo na územie Slovenskej republiky cez východnú hranicu 249 505 osôb. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti.

16.35 h

Ministri zahraničných vecí krajín Európskej únie sa v pondelok nezhodli na podobe piateho balíka sankcií proti Rusku. Jeho rozsah by mali vo štvrtok (24. 3.) vytýčiť únijní lídri na samite v Bruseli. Po prvej časti rokovania s únijnými kolegami to povedal český minister zahraničia Jan Lipavský. 

16.27 h

„Na dnešnom rokovaní ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ v Bruseli som poďakoval mojim kolegom šéfke nemeckej diplomacie Annalena Baerbock a šéfovi holandskej diplomacie Wopke Hoekstra za to, že ich krajiny vyslali svoje vojenské jednotky na Slovensko, aby posilnili našu protivzdušnú obranu prostredníctvom systému Patriot,“ napísal na sociálnej sieti minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok (nom. SaS).

15.58 h

Jediní dvaja novinári pracujúci pre zahraničné médiá podávali v posledných dňoch svedectvá o utrpení obyvateľov obkľúčeného Mariupolu a o útokoch Ruska na civilné ciele v tomto meste na juhovýchode Ukrajiny.

Aj preto, že ich spravodajstvo protirečilo oficiálnej propagande Moskvy, stali sa z Mstyslava Černova a Jevhena Maloletku terče pre ruské sily. Z Mariupolu sa im s pomocou ukrajinských vojakov podarilo utiecť na poslednú chvíľu. Ich príbeh priniesla agentúra AP, pre ktorú pracujú.

15.53 h

Do Poľska vstúpilo od začiatku ruskej invázie 2,144 milióna utečencov z Ukrajiny, oznámila v pondelok poľská pohraničná stráž. Tá len v nedeľu odbavila 33 800 utečencov, čo bol pokles oproti sobotňajším 40 100 utečencom.

15.50 h

Múzeum ruského Kremľa vrátilo umelecké diela, ktoré malo z dôvodu výstavy požičané od španielskeho Museo del Prado. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na dva zdroje zo španielskych inštitúcií.

Ruské múzeum vrátilo portrét cisára Svätej rímskej ríše Karola V. od Juana Pantoju de la Cruza z roku 1605 a jeho brnenie, informujú zdroje.

15.42 h

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že pri pondelkovom ruskom raketovom útoku na vojenský výcvikový priestor na severozápade Ukrajiny zahynulo viac než 80 ľudí. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že ruské tvrdenie o počte obetí nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov. 

15.29 h

Ruský súd v krajine zakázal sociálne siete Facebook a Instagram. Americkú spoločnosť Meta, ktorej spomínané sociálne platformy patria, označil za extrémistickú.

15.26 h

Ruská armáda oznámila, že v blízkosti obliehaného juhoukrajinského mesta Mariupol zakotvilo veľké podporné plavidlo ruského námorníctva určené na prevoz vojenskej techniky. Informovala o tom agentúra Reuters.

Plavidlo Orsk zakotvilo v ukrajinskom prístave Berďansk, ktorý už okupovali ruské invázne sily. Berďansk leží na pobreží Azovského mora a od Mariupolu je vzdialený asi 70 kilometrov.

15.25 h

Úrad britského premiéra na Downing Street v pondelok uviedol, že Rusko nesie zodpovednosť za minulotýždňové podvodné telefonáty členom britskej vlády. Británia začala v tejto súvislosti vyšetrovanie, informovala stanica Sky News.

„Je to štandardný postup pre ruské informačné operácie,“ povedal a podobné operácie označil za súčasť stratégie Kremľa, ktorej cieľom je pokúsiť sa odviesť pozornosť od nezákonného konania Ruska na Ukrajine a porušovania ľudských práv, ku ktorému tam dochádza.

15.23 h

Zástupca generálneho riaditeľa ruského štátneho kanála označil za „zradu“ nedávny protivojnový protest novinárky Mariny Ovsjannikovovej v živom vysielaní televízie. Informovali o tom stanice BBC alebo server Fontanka.ru.

Žurnalistka minulý pondelok (14. 3.) počas živého vysielania hlavných správ prenikla do štúdia s transparentom, na ktorom vyzývala na zastavenie vojny.

15.21 h

Ruskí vojaci rozohnali streľbou a pomocou zábleskových a ohlušujúcich granátov demonštráciu Ukrajincov v Chersone proti okupácii mesta. Ukrajinské médiá s odvolaním sa na očitých svedkov z miesta hlásia ranených.

https://twitter.com/most_ks_ua/status/1505867793413070856?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1505867793413070856%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pravda.com.ua%2Frus%2Fnews%2F2022%2F03%2F21%2F7333302%2F

14.50 h

Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva zomrelo od vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine doposiaľ 925 civilistov, ďalších 1 496 sa zranilo.

14.47 h

Taliansky elektrárenský koncern Enel chce úplne odísť z Ruska. Informovala o tom agentúra APA.

„Je mi to ľúto, ale myslím si, že budeme musieť zastaviť naše aktivity, je to záležitosť mesiacov,“ povedal šéf Enelu Francesco Starace pre Bloomberg TV.

Enel v Rusku prevádzkuje dve termoelektrické elektrárne a jeden veterný park. „Všetky elektrárne sú v normálnej prevádzke,“ uvádza sa na webovej stránke Enel Russland. Enel v roku 2018 vstúpil v Rusku do segmentu veterných parkov, v ktorom investoval 450 miliónov eur.

14.30 h

Pri bombovom útoku na ukrajinský Charkov zomrel 96-ročný muž, ktorý prežil internáciu v koncentračných táboroch. počas druhej svetovej vojny. Informoval o tom denník The Guardian.

Borys Romančenko zomrel v piatok (18. 3.) po tom, čo jeho dom zasiahla raketa, povedala jeho vnučka.

13.55 h

Poľská vláda chce zmeniť ústavu tak, aby mohla zvýšiť výdavky na obranu a konfiškovať majetky ruských oligarchov pre inváziu Ruska na Ukrajinu. Informoval o tom podľa agentúry Reuters hovorca vlády Piotr Müller.

„Poľská armáda musí byť okamžite vybavená podľa najvyšších štandardov, a preto jednou z navrhovaných zmien ústavy bude vylúčenie výdavkov na armádu a vojenskú výzbroj zo stropu verejného dlhu,“ povedal.

13.51 h

Zelenskyj v televíznom prejave k národu vyzval Nemecko, aby pomohlo zachrániť hlavné mesto Kyjev. Ako referuje spravodajský web CNN, ukrajinskú metropolu označil ako „nový Berlín“ pre otvorenosť, emócie, slobodu na námestiach či úprimnosť ľudí.

„Teraz je Kyjev zatvorený. Mlčí v očakávaní novej náletovej sirény, ktorá prinúti ľudí ukryť sa,“ povedal Zelenskyj a dodal, že tento zvuk Ukrajinci počúvajú „hodiny, dni a týždne“.

„Zvuk sirény je niečo, s čím Ukrajinci žijú, pracujú a snažia sa spať. Liečia si rany, rodia deti a zomierajú,“ doplnil Zelenskyj.

13.44 h

Od začiatku vojny na Ukrajine sa v Turecku uchýlilo cca 14 000 občanov Ruskej federácie. Ide často o mladších a vzdelanejších ľudí, ktorí sa obávajú nových postihov zo strany vlády Putina či vojenskej služby, uviedol turecký denník Hurriyet. Z Ukrajiny potom do Turecka pricestovalo zhruba 49 000 osôb.

13.28 h

V rozhovoroch medzi Ruskom a Ukrajinou sa podarilo napredovať, avšak stále medzi nimi panujú značné nezhody. Povedal to izraelský premiér Naftali Bennett, keď reagoval na nedeľňajší prejav Zelenského k izraelským poslancom.

Bennett poznamenal, že nesúhlasí s prirovnaním ruskej invázie na Ukrajinu k holokaustu, ale že tiež chápe, v akej ťažkej situácii je Zelenskyj,

13.10 h

V dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu zomrelo 115 detí, uviedla agentúra Ukrinform s odvolaním sa na ukrajinskú prokuratúru. Zranenia podľa nej utrpelo 148 maloletých obyvateľov krajiny.

Najviac detských obetí ruskej agresie ukrajinské úrady zaznamenali v Kyjevskej, Charkovskej, Doneckej alebo Černihivskej oblasti.

12.35 h

Dve lode ruského námorníctva v pondelok (21. 3.) ostreľovali juhoukrajinský prístav Odesa, informujú ukrajinské médiá s odvolaním sa na miestne úrady. Viaceré domácnosti utrpeli škody, píše agentúra Unian. Zatiaľ nie sú správy o ranených.

Je to prvý takýto hlásený útok na čiernomorský prístav, poznamenala agentúra Reuters. Delostrelectvo ukrajinských ozbrojených síl paľbu opätovalo a nepriateľské lode odohnalo od brehu, uviedla agentúra Ukrinform.

12.08 h

Putin pácha na Ukrajine vojnové zločiny a ďalšie sankcie sú jediným spôsobom, ako ho zastaviť, uviedol český premiér Petr Fiala na sociálnej sieti twitter.

„Musíme naďalej presadzovať jasný a jednotný postup voči Rusku a ďalšie sankcie, je to jediná cesta, ako Putina zastaviť,“ napísal Fiala na twitteri.

11.56 h

Rusko podľa Ukrajiny od začiatku vojny stratilo okolo 15 000 vojakov a skoro 500 tankov a asi 100 lietadiel.

11.47 h

Mierové rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou nijako významne nepokročili, uviedol podľa agentúry Reuters hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Ten zároveň obvinil Kyjev, že jeho vyjednávači robia Rusku návrhy, ktoré sú pre Moskvu neprijateľné. Ukrajinskí predstavitelia predtým uviedli, že sú ochotní vyjednávať, ale nebudú pristupovať na ruské ultimáta.

11.23 h

V Kyjeve a okolí bude od pondelkovej 20.00 h do stredy 7.00 h platiť zákaz vychádzania. Na sociálnej sieti Telegram to dnes uviedol starosta mesta Vitalij Kličko. Uzavreté zostanú obchody, čerpacie stanice, lekárne aj štátne úrady.

„Žiadam všetkých, aby zostali doma, alebo v krytoch, keď zaznie poplach,“ napísal Kličko. Po ukrajinskej metropole, ktorá je terčom ruského ostreľovania, sa podľa neho budú môcť pohybovať len ľudia so zvláštnym povolením.

11.20 h

Embargo na dovoz ruskej ropy, ktoré presadzujú niektoré európske krajiny v súvislosti s vojenskou akciou Moskvy na Ukrajine, by malo priamy dosah na každého. Vyhlásil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

11.02 h

Ukrajina a Rusko sa dohodli na zriadení ôsmich humanitárnych koridorov pre evakuáciu civilistov z ukrajinských miest, žiadny z nich sa ale netýka obliekaného Mariupolu.

Uviedla to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Pokusy o zásobovanie Mariupolu humanitárnou pomocou sú podľa nej aj naďalej neúspešné, informovala agentúra Reuters.

10.53 h

Pri zamestnávaní občanov Ukrajiny sa na zamestnancov i zamestnávateľov vzťahuje slovenská legislatíva. Ak slovenský, resp. zahraničný zamestnávateľ začne zamestnávať občana Ukrajiny, v oblasti sociálneho poistenia plní všetky povinnosti podľa zákona o sociálnom poistení. V tlačovej správe o tom informovala Sociálna poisťovňa.

10.37 h

Ruský energetický koncern Gazprom si v pondelok v aukciách nezarezervoval extra kapacitu na export plynu cez meracie stanice Sudža a Sochranovka na hraniciach s Ukrajinou. Ukázali to údaje z regionálnej rezervačnej platformy.

Dodatočnú kapacitu na export plynu nad rámec pevných zmlúv si ruský štátny monopol Gazprom zarezervuje, keď dostane požiadavky od klientov.

10.22 h

Čína poskytne Ukrajine ďalšiu dodávku humanitárnej pomoci v hodnote 10 miliónov jüanov. Ako referuje spravodajský web CNN s odvolaním sa na čínske ministerstvo zahraničných vecí, Peking tak učiní „na základe vývoja situácie a skutočných potrieb“.

10.20 h

Ruské sily nedosiahli žiadny výrazný vojenský pokrok na Ukrajine. Rusi však v okolí hlavného mesta Kyjev čoraz viac vytvárajú obranné pozície a pripravujú sa na rozmiestnenie ďalších delostreleckých a palebných prostriedkov. Vyplýva to z najnovšej analýzy washingtonského Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), ktorú zverejnil na svojej internetovej stránke.

10.13 h

Rusko sa v ukrajinskom Mariupole dopúšťa masívnych vojnových zločinov a Európska únia bude rokovať o ďalších sankciách, tentoraz cielených na ruský ropný priemysel. Pred rokovaním ministrov zahraničia členských krajín to povedal šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Litovský minister Gabrielius Landsbergis vyhlásil, že EÚ by sa mala zhodnúť na zákaze dovozu ruskej ropy a tiež podporiť ďalšie spoločné dodávky zbraní Ukrajine.

9.53 h

Moskva tvrdí, že strely s plochou dráhou letu zasiahli výcvikové stredisko v oblasti Rivne na západe Ukrajiny. Tlačová agentúra TASS citovala hovorcu ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova, podľa ktorého bolo pri zásahu „zlikvidovaných“ viac ako 80 žoldnierov a nacionalistov.

Ukrajinské úrady predtým uviedli, že niekoľko ruských rakiet dopadlo neďaleko vojenského výcvikového strediska v oblasti Rivne.

9.45 h

Valné zhromaždenie OSN bude v nasledujúcich dňoch podľa očakávania hlasovať o rezolúcii na zlepšenie humanitárnej pomoci pre Ukrajinu, kde prebieha ruská vojenská invázia, informuje agentúra DPA.

Návrh rezolúcie o humanitárnych dôsledkoch vojny Ruska na Ukrajine koloval podľa informácií DPA medzi 193 členskými štátmi valného zhromaždenia v nedeľu vo večerných hodinách.

9.35 h

Zelenskyj navrhol Jeruzalem ako mesto, ktoré by mohlo hostiť jeho mierové rokovania s Putinom. Ide o najnovšiu snahu najvyššieho ukrajinského predstaviteľa stretnúť sa so svojím ruským náprotivkom. Informovala agentúra AFP.

9.20 h

V nedeľu prišlo na Slovensko 4 467 ľudí z Ukrajiny. Hraničnými priechodmi prešlo 823 mužov, 2 274 žien a 1 370 detí. O dočasné útočisko požiadalo 4 467 osôb. Informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

9.00 h

Slovenský zdravotnícky systém zatiaľ zvláda aj chorých Ukrajincov. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) však predpokladá, že v prípade krízového stropu niektorých ľudí Slovensko presunie do zahraničia. Väčšina Ukrajincov potrebuje predpísať lieky alebo vyšetriť.

Z Ukrajiny utieklo na Slovensko už viac ako 220 000 ľudí. Niektorí prichádzajú s úrazmi po bombardovaní, iní s vážnymi diagnózami.

8.57 h

Jedna z najväčších mediálnych spoločností Russian Media Group (RMG) vydala niekoľko dní po začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vyhlásenie s vysvetlením, prečo už nebude na obľúbených rozhlasových alebo televíznych hudobných kanáloch hrať skladby istých umelcov. Uviedla to v nedeľu spravodajská stanica BBC.

„Dôvodom tohto rozhodnutia boli ostré vyhlásenia týchto hudobníkov na adresu Ruska v kontexte náročnej situácie medzi Ruskom a Ukrajinou,“ uvádzalo sa v spomínanom stanovisku.

8.42 h

Ruské sily odpálili v pondelok dve rakety na vojenský výcvikový priestor v Rivnenskej oblasti na západe Ukrajiny, uviedol tamojší gubernátor Vitalij Kovaľ, informuje BBC.

Kovaľ vo videoodkaze informoval, že k útoku došlo v ranných hodinách. Stanica BBC uviedla, že toto tvrdenie nebola schopná nezávisle overiť.

8.25 h

Niekdajší anglický futbalista David Beckham sa rozhodol odovzdať kontrolu nad svojím účtom na instagrame hlavnej lekárke regionálneho perinatálneho centra v druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov, kde pomáha matkám po pôrode.

Počas nedele tak Beckhamov instagram zaplavili príspevky od pani Iryny zobrazujúce napríklad pivnicu, do ktorej počas prvých dní ruskej invázie evakuovali všetky tehotné ženy a čerstvé matky.

8.19 h

Zvýšené nasadenie ruských dronov zaznamenali v oblasti juhoukrajinského prístavného mesta Odesa i v jeho okolí. Informovala o tom agentúra DPA.

„Všetko je však pokojné, nedošlo k žiadnym útokom,“ uviedol gubernátor Odeskej oblasti Maxym Marčenko, ktorého citoval denník Ukrajinska pravda.

8.00 h

Bombardovanie veľkých ukrajinských miest ohrozuje aj tamojšie kultúrne dedičstvo. Zasiahnuté už boli niektoré historické budovy a katedrály. Múzeá sa pripravujú na najhoršie. Pomoc ukrajinskej kultúre ponúka aj Slovensko.

7.47 h

Postup ruských vojsk ku Kyjevu zo severovýchodu sa zastavil. Útok ruských jednotiek na ukrajinskú metropolu zo severozápadu od mesta Hostomel sa obrancom podarilo odraziť. Na severe mesta ale pokračujú ťažké boje.

Povedalo to britské ministerstvo obrany na základe spravodajských zistení.

7.20 h

Rusko bude tento týždeň čeliť ďalšiemu balíku sankcií. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyhlásenia šéfa ukrajinskej diplomacie Dmytra Kulebu na facebooku.

Kuleba zdôraznil, že ďalšie sankcie majú pomôcť vytlačiť z Ruska medzinárodné spoločnosti, ktoré si podľa neho stále neuvedomili, že musia odísť. Spomenul napríklad potravinárske spoločnosti ako Nestlé či Danone, ale aj iné firmy, bez ktorých Rusko nebude schopné vyrábať vlastné rakety.

7.12 h

Delegácie Ukrajiny a Ruska budú v pondelok pokračovať v rozhovoroch. Oba tímy chcú nové kolo rokovaní začať prostredníctvom videokonferencie dopoludnia, uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, píše DPA.

„Pracovné skupiny oboch strán pracovali v poslednom čase intenzívne,“ uviedol Podoľak.

6.58 h

Čínsky veľvyslanec v Spojených štátoch uviedol, že jeho krajina neposiela Rusku zbrane na použitie na Ukrajine. Definitívne však nevylúčil možnosť, že by tak Peking nemohol urobiť v budúcnosti, informovali agentúra AFP a denník The Guardian.

„Existujú dezinformácie o tom, že Čína poskytuje Rusku vojenskú pomoc. To odmietame,“ povedal veľvyslanec Čchin Kang v televízii CBS po otázke, či by Čína mohla poslať financie alebo zbrane do Ruska.

6.38 h

Americký prezident Joe Biden navštívi tento týždeň počas cesty do Európy aj Poľsko, kde bude viesť rozhovory o medzinárodnom úsilí o podporu Ukrajiny a ďalších opatreniach voči Rusku v dôsledku jeho invázie. Oznámil to v nedeľu Biely dom.

6.23 h

Nový Zéland oznámil, že Ukrajine poskytne päť miliónov novozélandských dolárov finančnej pomoci a prebytky vojenského taktického vybavenia, ako je výstroj či nepriestrelné vesty. Informovala o tom agentúra AP.

6.13 h

V chemickom závode v meste Sumy na severovýchode Ukrajiny došlo v pondelok skoro ráno k úniku amoniaku. Úrady ľudí v okolí vyzvali, aby sa uchýlili do bezpečia pokiaľ možno v pivniciach alebo prízemiach, keďže jedovaný plyn so štipľavým zápachom je ľahší ako vzduch. Informácie priniesli stanica BBC a agentúra AFP.

6.11 h

Francúzsko zmrazilo a zadržalo majetok ruských oligarchov v hodnote približne 850 miliónov eur. Oznámil to francúzsky minister hospodárstva Bruno Le Maire, informovala agentúra DPA.

Zablokované boli okrem iného nehnuteľnosti v hodnote 539 miliónov dolárov, ako aj ďalších 150 miliónov eur na súkromných účtoch vo francúzskych bankách a dve jachty s cenou 150 miliónov eur, spresnil minister pre rozhlasovú stanicu RTL.

6.09 h

Grécky diplomat Manolis Andrulakis, ktorý zostával v obliehanom ukrajinskom Mariupole aj počas bombardovania, uviedol, že tamojšiu skazu možno porovnať s úplným zničením miest ako Stalingrad alebo sýrske Aleppo počas vojen v minulosti. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

6.07 h

Ukrajinské vedenie odmietlo ultimátum na kapituláciu obrancov obliehaného mesta Mariupol na juhovýchodnom pobreží krajiny, ktoré im dala do pondelkového rána ruská armáda, píšu DPA a AP.

„Nebude žiadna kapitulácia, žiadne zloženie zbraní,“ povedala Vereščuková pre spravodajský server Ukrajinska pravda. Podľa jej slov o tomto stanovisku už informovali ruskú stranu. Súčasne žiadala ruskú armádu o otvorenie humanitárnych koridorov do zničeného prístavného mesta.

6.04 h

Niekoľkým desiatkam pracovníkov vyradenej Černobyľskej jadrovej elektrárne na severe Ukrajiny umožnili zo závodu odísť po tom, ako ich tam ruské jednotky viac než tri týždne držali fakticky ako rukojemníkov. Informovala o tom stanica BBC.

Celkovo 64 zamestnancov, ktorí odišli, podľa správy nahradilo 46 kolegov, ktorí sa dobrovoľne prihlásili do práce. Bližšie podrobnosti o dohode o výmene pracovníkov, o ktorej podľa agentúry AP informoval manažment elektrárne, neboli známe.

6.01 h

Najmenej jeden človek zahynul v nedeľu neskoro večer pri vzdušnom útoku ruských síl, ktorý zasiahol nákupné stredisko v ukrajinskej metropole Kyjev. Informovali o tom agentúry AFP a AP, ako aj denník The Guardian.

V meste bolo v čase útoku počuť mohutný výbuch a v troskách nákupného centra Retroville bolo následne vidno požiar, uviedli novinári AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet