Na hlavný obsah

Boje v Irpini si vyžiadali život amerického novinára, tvrdí ukrajinská polícia

Jeho kolegu previezli so zraneniami do nemocnice.

Boje v Irpini si vyžiadali život amerického novinára, tvrdí ukrajinská polícia
Ukrajinskí vojaci stoja pred zrúteným mostom v meste Irpiň, Foto: TASR/AP

Život amerického reportéra a zranenia jeho kolegu si podľa ukrajinskej polície vyžiadal útok ruských síl v meste Irpiň pri Kyjeve. Informuje o tom agentúra Reuters. 

Podľa ukrajinských médií je obeťou útoku 50-ročný Američan Brent Renaud, ktorý v minulosti ako filmár pokrýval aj vojny v Iraku alebo Afganistane. Polícia najprv uviedla, že Renaud bol novinárom denníka The New York Times. Ten to ale neskôr poprel.

Nedorozumenie zrejme vzniklo preto, že Renaud pri sebe podľa fotografií zverejnených ukrajinskými médiami mal novinársky preukaz s nápisom The New York Times.

Talianska novinárka Annalisa Camilliová na twitteri zverejnila video, na ktorom Renaudov kolega opisuje, ako sa útok odohral, zatiaľ čo ho ošetrujú v nemocnici.

„Prekročili sme prvý most v Irpini, chystali sme sa nakrúcať odchádzajúcich utečencov. Nastúpili sme do auta, niekto sa ponúkol, že nás vezme k druhému mostu. Prešli sme kontrolné stanovištia a začali na nás strieľať,“ uviedol americký novinár.

Vodič auto otočil a snažil sa odísť, streľba ale pokračovala. „Môjho kamarát Brenta Renauda postrelili a zostal tam,“ poznamenal s tým, že nevie, ako na tom Renaud je. Zasiahli ho však do krku, uviedol. Ukrajinské médiá zverejnili fotky Renaudovho pasu aj údajnú fotku jeho tela po útoku.

Bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan v prvej reakcii uviedol, že sa o veci bude snažiť zistiť viac a bude ju konzultovať so spojencami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet