Na hlavný obsah

Bojovať na Ukrajine chce viacero Slovákov. Rezort obrany eviduje 4 žiadosti

Výnimku môže udeliť iba prezidentka

Bojovať na Ukrajine chce viacero Slovákov. Ministerstvo obrany zatiaľ eviduje 4 žiadosti. V medzinárodnej légii na Ukrajine je už viac ako 16 000 ľudí takmer z celého sveta.

Službu v cudzej armáde náš zákon nedovoľuje, výnimku môže dať iba prezidentka. V minulosti boli prípady, keď Slováci bez povolenia bojovali na ruskej alebo ukrajinskej strane.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Doteraz sa na nás obrátilo asi 70 občanov, ktorí vyjadrili záujem zapojiť sa do bojov na ukrajinskej strane s tým, že to nie sú oficiálne žiadosti,“ uviedol Martin Strižinec, hovorca prezidentky Zuzany Čaputovej.

Oficiálne povolenie odísť bojovať na Ukrajinu chcú zatiaľ získať štyria Slováci. Ich žiadosti bude posudzovať rezort obrany.

„Tu sa rozbehne posudzovací proces, vyžiadame stanovisko od ministerstva zahraničných vecí a ministerstva vnútra, všetko dáme dokopy a pripravíme stanovisko s odporúčaním schváliť alebo neschváliť žiadosť,“ informovala Martina Kovaľ Kakaščíková, hovorkyňa ministerstva obrany.

Posledné slovo k tomu, či Slováci oficiálne odídu bojovať na Ukrajinu, bude mať prezidentka. Kedy sa k nej spomínané žiadosti dostanú, nateraz nevie nikto povedať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko