Na hlavný obsah

Bombardovanie veľkých ukrajinských miest ohrozuje aj tamojšie kultúrne dedičstvo

Zasiahnuté už boli niektoré historické budovy a katedrály.

Bombardovanie veľkých ukrajinských miest ohrozuje aj tamojšie kultúrne dedičstvo. Zasiahnuté už boli niektoré historické budovy a katedrály. Múzeá sa pripravujú na najhoršie. Pomoc ukrajinskej kultúre ponúka aj Slovensko.

Ukrajinské ministerstvo kultúry uviedlo, že ruské sily ostreľovali katedrálu Nanebovzatia Panny Márie v Charkove. Podľa slov rezortu sa Rusko vyhráža aj zničením srdca ukrajinskej kultúry – Katedrály svätej Sofie v Kyjeve.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Každý z nás sleduje sociálne siete, rôzne médiá a podobne, poznáme obrázky nejakých zlikvidovaných múzeí a pamiatok, ale až vtedy budeme presne vedieť čo sa tam udialo, keď sa skončí invázia,“ hovorí Branislav Panis, generálny riaditeľ Slovenského národného múzea.

Ikony zo stredoveku, z baroka, architektonické pamiatky, umelecké diela, kláštory, ľudová slovesnosť. Prežili aj druhú svetovú vojnu, dnes sú ohrozené Putinovými vojskami.

„Samozrejme, je to šok nielen pre kultúrne dedičstvo, ale aj pre náš život,“ vyhlásila Lilia Oniščenková-Švecová, vedúca oddelenia ochrany historických pamiatok v Ľvove.

Hneď ako vypukla vojna na Ukrajine, Slovensko začalo organizovať pomoc. Plánovali transport cenných ukrajinských zbierok cez hranice do bezpečia.

Teraz je všetko inak. Hľadajú sa spôsoby, ako ochrániť umelecké predmety priamo na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet