Na hlavný obsah

Bratislava bude mať z eurofondov 50 nových trolejbusov

Nakúpi aj tie, ktoré patria medzi najdlhšie na svete.

Bratislava bude mať z eurofondov 50 nových trolejbusov
Hybridný trolejbus, ktorý bude premávať po Bratislave. Foto: FB DPB

Minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina) v pondelok (14. 3.) podpísal so zástupcami Dopravného podniku Bratislava (DPB) zmluvu o nenávratnom finančnom príspevku na nákup trolejbusov – 50 nových vozidiel by malo prísť do konca budúceho roka.

Celková výška finančného príspevku je 43 364 756,72 eur. Z eurofondov je na tento nákup vyčlenených 38,8 milióna eur, zo zdrojov štátneho rozpočtu 4,5 milióna eur a DPB sa na nákupe nových vozidiel bude podieľať 2,3 miliónmi eur.

„Pre nás je kľúčové motivovať ľudí, aby presadli z áut do verejnej dopravy, ktorá je neporovnateľne ekologickejšia a trvalo udržateľná. Preto vítame podobné projekty, ktoré zvýšia jej atraktivitu. Sme pripravení podporovať rozvoj verejnej dopravy po celom Slovensku,“ povedal Doležal.

Trolejbusy budú vybavené moderným informačným aj kamerovým systémom, wi-fi či nabíjačkami na telefóny. Medzi nakupovanými vozidlami je aj 16 kusov 24-metrových trolejbusov, ktoré patria medzi najdlhšie na svete a pozornosť vzbudili už pri testovacích jazdách. Jazdiť budú na linke 71 z Hlavnej stanice do Vrakune.

„Všetky trolejbusy sú hybridné – to znamená, že vedia jazdiť aj tam, kde trolejové vedenie nie je. Na rozdiel od minulosti však na takúto jazdu už nebudú využívať dieselový motor, ale elektrický. To len podčiarkuje fakt, že v Dopravnom podniku Bratislava dbáme na ekológiu a zelené riešenia,“ dodal poslanec NR SR a predseda dozornej rady DPB Ľuboš Krajčír (Sme rodina).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny