Na hlavný obsah

Británia ohlásila sankcie na 65 ruských subjektov, Ukrajine pošle zbrane

Sankcie mieria aj na nevlastnú dcéru Sergeja Lavrova.

Británia ohlásila sankcie na 65 ruských subjektov, Ukrajine pošle zbrane
Na snímke britský premiér Boris Johnson pred odletom na mimoriadny samit Severoatlantickej aliancie v Bruseli. Foto: TASR/AP

Británia vo štvrtok (24. 3.) uvalila sankcie na ďalších 65 ruských subjektov. Sankcie sa dotknú 59 ruských jednotlivcov a firiem vrátane súkromnej vojenskej spoločnosti známej ako Vagnerova skupina.

Na zozname je aj šesť subjektov z Bieloruska. Ide o súčasť opatrení v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

Vláda v Londýne uviedla, že najnovšie zmrazenie aktív sa zameriava na 33 jednotlivcov a 26 subjektov. Sankcie mieria aj na šesť ďalších subjektov spojených s bieloruským režimom.

Vagnerovci a nevlastná dcéra Lavrova

Na sankčnom zozname sa ocitla aj Polina Kovaľovová, nevlastná dcéra šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova, ktorá údajne vlastní v Londýne byt za štyri milióny libier (4,8 milióna eur).

Ako píše denník The Guardian, sankcie ovplyvnia štátne ruské železnice aj zbrojársku spoločnosť Kronshtadt, ktorá je hlavným dodávateľom ruských dronov. Terčom sankcií má byť aj ďalších šesť bánk a najväčší svetový producent diamantov Alrosa.

Vagnerova skupina (v zahraničí známa pod označením Wagner Group) je západnými vládami a analytikmi obviňovaná z porušenia ľudských práv v Afrike a účasti na konfliktoch v Sýrii či Líbyi. Britské tajné služby tvrdia, že Putinových vojakov na Ukrajine podporujú aj ruskí súkromní žoldnieri.

Ďalšie zbrane pre Ukrajinu

Británia dodá tiež na Ukrajinu ďalších 6 000 obranných rakiet a pošle 25 miliónov libier na platy ukrajinských vojakov a pilotov. Oznámil to britský premiér Boris Johnson.

Vláda podľa neho rovnako uvoľní viac ako štyri milióny libier pre stanicu BBC World Service, aby jej umožnila širšie pokrytie udalostí v Rusku a na Ukrajine a zlepšila boj s dezinformáciami.

„Spojené kráľovstvo bude spoločne so spojencami posilňovať vojenskú a hospodársku pomoc Ukrajine a vylepšovať jej obranu vo chvíli, keď sa priebeh bojov obracia,“ uviedol Johnson.

Británia už skôr poslala na Ukrajinu 4 000 protitankových zbraní vrátane striel NLAW a Javelin.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika