Na hlavný obsah

Británia sprísnila sankcie zamerané na lietadlá a jachty ruských oligarchov

Sankcie dopĺňajú tie, ktoré krajina prijala už skôr.

Británia sprísnila sankcie zamerané na lietadlá a jachty ruských oligarchov
Britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Británia prijala v stredu (30. 3.) novú právnu normu, na základe ktorej sa zakazuje údržba lietadiel a lodí niektorých ruských oligarchov z jej sankčného zoznamu. Platí to tiež pre podniky patriace týmto osobám. Informuje o tom agentúra Reuters.

„Zákon pridáva nové spôsoby, ktoré máme k dispozícii, aby sme oligarchom odopreli prístup k ich luxusným hračkám,“ povedal britský minister dopravy Grant Shapps.

Nová právna norma podľa Londýna takisto rozširuje finančné, obchodné a dopravné sankcie uvalené na Krymský polostrov. Ten Rusko anektovalo v roku 2014. Sankcie sa dotknú aj územia v Doneckej a Luhanskej oblasti.

„Niet pochýb, že Putin a jeho elita boli prekvapení silou našich sankcií. Pokračujeme v posilňovaní tlaku, kým budú ruské jednotky na Ukrajine,“ citoval vyjadrenie ministerky zahraničných vecí Liz Trussovej portál Sky News.

Ďalší balík sankcií

Sankcie sa bezprostredne po prijatí dotkli ropného magnáta Jevgenija Švidlera (angl. Eugene Shvidler) – miliardára s úzkymi podnikateľskými väzbami na oligarchu Romana Abramoviča – a Olega Tinkova, zakladateľa banky Tinkoff sídliacej v Moskve.

Najnovšie sankcie dopĺňajú tie, ktoré Británia a ďalšie štáty prijali už predtým v snahe potrestať ruskú ekonomiku v súvislosti s rozhodnutím Moskvy zaútočiť na Ukrajinu.

Rozličné sankčné opatrenia sa zameriavajú na obmedzenie prístupu Ruska k medzinárodnému finančnému systému. Často sa dotýkajú aj dopravy a obrany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika