Na hlavný obsah

Británia uvalila ďalšie sankcie na oligarchov vrátane Romana Abramoviča

Dotknúť by sa mali majetku v hodnote 15 miliárd libier.

Británia uvalila ďalšie sankcie na oligarchov vrátane Romana Abramoviča
Ruský oligarcha a majiteľ futbalovej Chelsea FC Roman Abramovič. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo vo štvrtok (10. 3.) v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu uvalila sankcie na ďalších sedem ruských oligarchov, oznámila britská vláda.

Na sankčnom zozname je po novom tiež ruský miliardár a majiteľ anglického futbalového klubu Chelsea FC Roman Abramovič, ďalej podnikateľ Oleg Deripaska, šéf ropného koncernu Rosnefť Igor Sečin a blízki spolupracovníci ruského prezidenta Vladimira Putina.

Sankcie smerujú na majetok v odhadovanej hodnote 15 miliárd libier (vyše 18 mld. eur). Väčšinu sumy tvorí Abramovičov majetok, ktorý podľa vyhlásenia britskej vlády presahuje deväť miliárd libier (takmer 11 mld. eur), na Sečina pripadajú asi dve miliardy libier (asi 2,4 mld. eur).

Sankcie zahŕňajú zmrazenie aktív, zákaz transakcií s britskými občanmi i podnikmi a zákaz cestovania. Týkajú sa aj šéfa ruskej banky VTB Andreja Kostina, generálneho riaditeľa Gazpromu Alexeja Millera, riaditeľa petrochemického podniku Transnefť Nikolaja Tokareva a člena správnej rady banky Rossija Dmitrija Lebedeva.

„Pre tých, ktorí podporili Putinov krutý útok na Ukrajinu, nemôže existovať žiadne bezpečné útočisko,“ uviedol britský premiér Boris Johnson.

„Dnešné sankcie sú najnovším krokom v neochvejnej podpore Británie ukrajinskému ľudu. Budeme nemilosrdne stíhať tých, ktorí umožňujú zabíjanie civilistov, ničenie nemocníc a nezákonnú okupáciu suverénnych spojencov,“ dodal.

Futbalový klub Chelsea môže naďalej hrať, vláda pre tento britský klub vystavila špeciálnu licenciu, uviedla na twitteri ministerka kultúry a športu Nadine Dorriesová. Zamestnanci klubu budú naďalej poberať plat, vstupenky a permanentky zostávajú v platnosti. Sankcia napriek tomu zabráni Abramovičovi v plánovanom predaji klubu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet