Na hlavný obsah

Británia uviedla nové sankcie proti Rusku, zamerajú sa na leteckú dopravu

Zrušia tiež krytie poistiek pre ruské spoločnosti.

Británia uviedla nové sankcie proti Rusku, zamerajú sa na leteckú dopravu
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: SITA/AP

Spojené kráľovstvo v stredu (9. 3.) predstavilo nové sankcie proti Rusku v oblasti leteckej dopravy. Londýn zakáže vývoz tovaru súvisiaceho s leteckým a vesmírnym priemyslom. Okrem toho plánuje zadržať každé ruské lietadlo, ktoré pristane na letisku v Británii. Informuje agentúra Reuters.

„Zakázanie vstupu lietadiel operujúcich pod ruskou vlajkou do Spojeného kráľovstva a označenie ich preletov za trestný čin spôsobí Rusku a tým, ktorí sú blízko Kremľa, ešte väčšiu ekonomickú bolesť,“ uviedla britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová.

Zákaz sa vzťahuje na každé lietadlo, ktoré vlastní, prevádzkuje alebo si prenajíma ktokoľvek spojený s Ruskom. Londýn bude mať navyše právomoc zadržať každé lietadlo, ktoré vlastnia osoby alebo subjekty spojené s Ruskou federáciou.

Podľa politického redaktora serveru BBC Nicka Watta nový balík sankcií nemieri predovšetkým na lietadlá vlastnené Rusmi, ale skôr na súkromné stroje nachádzajúce sa v „šedej zóne“, ktoré sú registrované v tretích krajinách, ale prenajímajú si ich bohatí Rusi.

Podľa BBC už úrady v súvislosti s novými postihmi vyšetrujú jedno lietadlo na súkromnom letisku Farnborough juhozápadne od Londýna, ktoré podľa nich zrejme používa jeden z ruských oligarchov.

Nové opatrenia britskej vlády majú tiež zrušiť krytie existujúcich poistiek pre ruské letecké spoločnosti. Britskí poisťovatelia a zaisťovatelia nebudú môcť vyplácať ani nároky vyplývajúce z už existujúcich poistných zmlúv.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet