Na hlavný obsah

Budú sa voľby do VÚC konať skôr? Voliť by mohli aj ľudia v karanténe

Má sa upraviť aj zákon o politických stranách či hnutiach.

Budú sa voľby do VÚC konať skôr? Voliť by mohli aj ľudia v karanténe
Ilustračná snímka - pohyb ľudí vo volebnej miestnosti. Foto: RTVS

Voľby do orgánov samosprávnych krajov a samosprávy obcí by sa mohli konať skôr. Ministerstvo vnútra (MV) SR navrhuje, aby mohli byť už v posledných 21 dňoch ich volebného obdobia namiesto súčasných 14.

Tohtoročné spojené voľby by sa tak nemuseli konať v období krátko pred Sviatkom všetkých svätých. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý je v skrátenom medzirezortnom konaní.

Predĺženie súčasnej lehoty na vykonanie volieb o sedem dní má vytvoriť predpoklady na určenie optimálneho termínu ich konania.

Úprava zákona o politických stranách

Novelou sa má upraviť aj zákon o politických stranách a politických hnutiach. Zmeny sa majú týkať sankcií pre kandidátov koalícií strán a hnutí pri voľbách do Národnej rady SR a do Európskeho parlamentu.

Nemajú sa vzťahovať na blížiace sa spojené voľby do orgánov územnej samosprávy.

Účinnosť by mohla novelizácia v prípade jej schválenia nadobudnúť dňom vyhlásenia v zbierke zákonov.

Voľby z karantény

V týchto voľbách by mohli tiež odovzdať svoj hlas ľudia s nariadenou karanténou alebo izoláciou pre ochorenie COVID-19. Tento návrh je taktiež v skrátenom medzirezortnom konaní.

Zákon upravuje komplexný proces špeciálneho spôsobu hlasovania vo všetkých jeho štádiách.

„Je určený výlučne pre osoby, ktorým bola nariadená izolácia alebo karanténa z dôvodov ochrany verejného zdravia pred ochorením COVID-19 a pre osoby žijúce s nimi v spoločnej domácnosti, a to na základe ich žiadosti,“ vysvetľuje rezort.

Ako to bude fungovať?

O špeciálny spôsob hlasovania by občania mohli požiadať najneskôr v posledný pracovný deň predo dňom konania sa volieb do 12.00 h, a to telefonicky zapisovateľa miestnej volebnej komisie.

Členovia špeciálnej volebnej komisie majú na požiadanie prísť s hlasovacími lístkami a špeciálnou prenosnou volebnou schránkou k voličom, ktorí sa pre izoláciu nemôžu dostaviť do volebnej miestnosti.

Komisiu by malo tvoriť aspoň 8 ľudí, hlasovanie budú zabezpečovať dvaja vyslaní členovia.

Rezort zmenu zákona zdôvodňuje tým, že prekážka v práve voliť z dôvodu ochrany verejného zdravia by sa vzhľadom na pandémiu na jeseň mohla týkať tisícok voličov.

Postup podľa tohto zákona sa má uplatniť iba v prípade, ak k 30. septembru 2022 budú na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR osoby pozitívne na ochorenie COVID-19 a osoby, ktoré s nimi prišli do úzkeho kontaktu, podliehať izolácii alebo karanténe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko