Na hlavný obsah

Bulharského expremiéra Borisova zadržali pre podozrenia z korupcie

Zadržali aj bývalého ministra financií.

Bulharského expremiéra Borisova zadržali pre podozrenia z korupcie
Na archívnej snímke bulharský premiér Bojko Borisov prichádza na záver samitu zástupcov členských krajín Európskej únie v sídle Európskej rady v Bruseli 2. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Bulharská polícia zadržala vo štvrtok (17. 3.) bývalého premiéra Bojka Borisova, ako aj ďalších členov jeho strany Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) pre podozrenia z podvodov z financiami z EÚ. Informovala o tom agentúra AFP.

„Prebieha veľká operácia v súvislosti so 120 prípadmi, (ktoré vyšetruje) kancelária Európskej prokuratúry (EPPO) v Bulharsku. Bojko Borisov bol zadržaný,“ uviedlo vo vyhlásení bulharské ministerstvo vnútra.

Zadržali aj bývalého ministra financií

Policajti v rámci tejto operácie zadržali okrem trojnásobného premiéra Borisova aj jeho niekdajšieho ministra financií Vladislava Goranova, bývalú predsedníčku rozpočtového výboru parlamentu Mendu Stojanovovú a bývalú vládnu tlačovú tajomníčku Sevdalinu Arnaudovovú.

Bulharská polícia v rámci predmetnej operácie vykonáva domové prehliadky na mnohých adresách po celej krajine, dodal rezort vnútra.

„Nikto nie je nad zákonom!“, napísal predseda bulharskej vlády Kiril Petkov na sociálnej sieti. K zadržaniu Borisova došlo krátko po tom, ako Bulharsko navštívila šéfka Európskej prokuratúry Laura Kövesiová, ktorá ocenila Petkovovo „odhodlanie a vodcovstvo“ v boji proti korupcii.

Vyšetrujú podvody s peniazmi EÚ

Európska prokuratúra podľa Kövesiovej v Bulharsku vyšetruje 120 prípadov údajných podvodov s peniazmi z EÚ súvisiacich s verejnými tendrami, poľnohospodárskymi dotáciami, výstavbou a fondmi pre obnovu po koronavírusovej pandémii.

Prioritami Petkovovej vlády je, podľa jeho slov, transparentnosť vo verejných výdavkoch, nulová tolerancia voči korupcii a reformy justície. Premiér vlani zároveň prisľúbil, že Bulharsko bude pokračovať vo svojom prozápadnom smerovaní a zefektívni fungovanie svojho súdneho systému.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet