Na hlavný obsah

Cena múky rastie. Výrobcovia sa obávajú či bude dostatok potravín

Pšenica zdražela o niečo vyše 100 eur za tonu.

Slovenskí výrobcovia sa obávajú, či potraviny zostanú pre ľudí cenovo dostupné a či ich bude dostatok. Starosti im spôsobuje najmä cena múky.

Potravinárska pšenica totiž za posledný mesiac zdražela o niečo vyše 100 eur za tonu. Múka, a teda aj pekárske výrobky môžu byť v budúcnosti podľa mlynárov natoľko predražené, že si ich mnohí zákazníci nekúpia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Vysoké ceny energií, ale aj vojnový konflikt na Ukrajine sú príčinami rastúcich cien potravín. Najmä tých základných.

„Čo sa týka múky, tak situácia sa mimoriadne komplikuje, pretože cena múky narástla za posledné obdobie o 75 percent,“ hovorí Pavol Konštiak, prvý viceprezident Zväzu obchodu SR.

Hrozí, že múka bude ešte drahšia. Obchodníci, ktorí nakupovali potravinársku pšenicu z Ukrajiny a Ruska, majú teraz záujem o pšenicu z Európy.

Vlčan: Nedostatok potravín nehrozí

Stala sa ekonomicky vzácnejšou, a to vystrelilo jej cenu smerom nahor. Mlynári však otáľajú s nákupom drahej pšenice.

„Ešte čakajú s nakúpením nových zásob s tým, že aká bude výsledná cena, čo môže mať dosah na cenu a dostupnosť týchto potravín,“ ozrejmuje Jana Veňhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.

„Európa má viac ako 70 % potravinovú produkčnú nadbytočnosť. To znamená, že sa nikto nemusí obávať, že by sme mali nedostatok potravín,“ tvrdí minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko