Na hlavný obsah

Ceny benzínu a nafty ďalej rastú, Slováci však netankujú menej

Ďalšie zdražovanie môže spôsobiť aj zvýšený záujem o verejnú dopravu.

Ceny nafty a benzínu na Slovensku dosahujú niekoľkoročné maximá. Rástli už pred vojnou na Ukrajine, ale konflikt zdražovanie ešte umocnil. Vodiči zatiaľ netankujú menej, pokles záujmu o palivá slovenský spracovateľ ropy nezaznamenal.

Cena za liter nafty sa na slovenských čerpacích staniciach pohybuje v priemere na úrovni 1,70 eura. Za liter 95 oktánového benzínu sa približuje k cene 1,80 eura. Ceny môžu rásť aj naďalej.

„Záleží od toho, ako sa vyrovnáme práve s otázkou možného zastavenia dovozu ruskej ropy. Už len to, že sa o tom diskutuje na európskej úrovni, ako tomu bolo minulý týždeň, tlačilo ceny ropy vyššie,“ uviedol analytik Jozef Badida.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ak dochádzate do práce a z práce každý deň 50 kilometrov a vaše auto spotrebuje v priemere 7 litrov nafty na 100 kilometrov, spiatočná cesta vás pri aktuálnych cenách vyjde na približne 6 eur. Na porovnanie, za cestu vlakom alebo autobusom na rovnako dlhej trase zaplatíte približne polovicu.

„Za ostatné obdobie zatiaľ nebadať nejakú zmenu spotrebiteľských návykov. Či sú to fyzické osoby, právnické osoby, firmy, priemysel, ľudia tankujú bežne, ako to bolo v poslednej dobe,“ vysvetlil hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Ďalšie zdražovanie benzínu a nafty môže spôsobiť zvýšený záujem o verejnú dopravu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika