Na hlavný obsah

Červený kríž sa obáva koronavírusovej vlny na Ukrajine a v susedných štátoch

Viaceré štáty majú nízku zaočkovanosť.

Červený kríž sa obáva koronavírusovej vlny na Ukrajine a v susedných štátoch
Utečenci utekajúci pred vojenským konfliktom na Ukrajine prichádzajú na moldavsko -ukrajinský hraničný priechod Palanca na hraniciach s Moldavskom. Foto: TASR/AP

Experti vyjadrili znepokojnenie nad tým, že vojna na Ukrajine môže viesť k zvýšeniu počtu prípadov koronavírusového ochorenia COVID-19 v tejto krajine, ako aj v susedných štátoch. TASR o tom informuje na základe spravodajstva prevzatého z tlačovej agentúry DPA.

Ukrajina sa na začiatku konfliktu stále nachádzala uprostred vlny variantu omikron. Tamojšie zdravotnícke úrady vo februári evidovali zhruba 900 000 prípadov nákazy a mieru pozitivity pri testoch na úrovni 60 percent, uviedol v pondelok (7. 3.) hovorca Medzinárodnej federácie Červeného kríža a Červeného polmesiaca (MFČK/ČP). Rusko prepadlo Ukrajinu 24. februára.

Menej testov

„Preventívne opatrenia nie je možné uplatniť. Vidíme preplnenosť v útulkoch, vlakoch, autobusoch, hoteloch,“ tvrdí zdravotnícka expertka MFČK/ČP Petra Khouryová. Keďže počet testov bude vzhľadom na vojnovú situáciu klesať, bude tiež ťažšie vytvoriť si jasný obraz o epidemickom stave v krajine.

Susedné štáty ako Moldavsko a Rumunsko, ktoré sú cieľmi mnohých ukrajinských utečencov, majú podľa dostupných vládnych údajov nízku mieru zaočkovanosti proti covidu.

Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) v utorok (1. 3.) informoval, že testovanie vojnových utečencov sa nebude realizovať v hotspotoch.

Testovaní na ochorenie COVID-19 majú byť utečenci, ktorým sa poskytne azyl v záchytných táboroch alebo iných zariadeniach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet