Na hlavný obsah

Česká vláda schválila vyslanie viac ako 600 vojakov na Slovensko

Schváliť to musí ešte parlament.

Česká vláda schválila vyslanie viac ako 600 vojakov na Slovensko
Na snímke českí vojaci v obrnenom transportéri. Foto: TASR

Vláda Českej republiky v stredu (9. 3.) schválila vyslanie 650 vojakov na Slovensko, kde bude väčšina z nich pôsobiť v mnohonárodnej jednotke Severoatlantickej aliancie, ktorú bude viesť česká armáda.

Menšia časť vojakov bude na Slovensku pomáhať so zvládaním migrácie z Ukrajiny súvisiacej s ruskou inváziou. Misiu českých vojakov musí ešte schváliť parlament ČR, informuje na svojej webstránke stanica CNN Prima News.

Mandát bude platný do 30. júna 2023 a náklady budú predstavovať podľa rezortu obrany okolo 540 miliónov českých korún (vyše 21 miliónov eur). Vláde návrh predložila ministerka obrany ČR Jana Černochová, ktorá už predtým avizovala, že do jednotky NATO odíde zhruba 400 českých vojakov.

Vytvorenie bojového zoskupenia na Slovensku je súčasťou snahy o posilnenie východného krídla NATO po útoku Ruska na Ukrajinu, pripomína CNN Prima News. Zapojiť by sa mali aj Poľsko, Slovinsko a USA. Nemecko a Holandsko prisľúbili zaistenie protivzdušnej obrany vrátane vyslania systému Patriot. Podobné jednotky by mali vzniknúť i v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet