Na hlavný obsah

Českí poslanci schválili vyslanie vojakov na Slovensko

Budú veliť medzinárodnej jednotke NATO.

Českí poslanci schválili vyslanie vojakov na Slovensko
Na snímke českí vojaci stavajú stan pre utečencov z Ukrajiny. Foto: Armáda ČR - Twitter

Poslanecká snemovňa českého parlamentu vo štvrtok (24. 3.) schválila vyslanie českých vojakov na Slovensko s cieľom posilniť východné krídlo Severoatlantickej aliancie (NATO) po ruskej invázii na Ukrajinu. Na Slovensku budú českí vojaci pôsobiť v rámci mnohonárodných síl NATO.

„Misia je silným politickým a praktickým vyjadrením solidarity a záväzku ku kolektívnej obrane NATO,“ povedala poslancom česká ministerka obrany Jana Černochová.

Dodala, že nasadenie jednotky je reakciou na „bezdôvodnú agresiu“ Ruska proti Ukrajine, pre ktorú v civilizovanom svete neexistuje ospravedlnenie.

Jej predchodca a predseda parlamentného výboru pre obranu Lubomír Metnar z hnutia ANO okrem iného uviedol, že misia je v súlade s medzinárodným právom a jej cieľom je posilniť odstrašujúce kapacity a znížiť riziko eskalácie vojny.

Cieľom vyslania až 650 vojakov na Slovensko je najmä posilnenie obrany východného krídla NATO v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Česi budú veliť mnohonárodným silám, v ktorých budú jednotky z Nemecka, Poľska, Slovinska, Holandska a Spojených štátov.

Súčasťou jednotky vo vojenskom obvode Lešť vo Zvolene bude aj 50 vojakov, ktorí prevádzkujú humanitárnu základňu pre ukrajinských utečencov pri obci Jamník neďaleko Liptovského Mikuláša.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet