Na hlavný obsah

Českí vojaci stavajú na Liptove tábor pre utečencov

Prvých utečencov by mohli prijať už tento víkend.

Na Liptove bude tranzitný tábor pre utečencov z Ukrajiny. Stavia ho stovka českých vojakov v opustených kasárňach Mokraď neďaleko Liptovského Hrádku.

Prvých utečencov by mohli prijať už tento víkend a v stanoch by sa mali zdržať len krátko – kým pre nich nenájdu vhodnejšie ubytovanie.

České ozbrojené sily stavajú tábor pre 300 až 400 ľudí. ,,Humanitárnu základňu sme ešte nestavali, ale toto je bežný postup. Takže to pre nás nie je nič nové,“ uviedol Pavel Kubala, veliteľ zoskupenia Humanitárny konvoj OS ČR.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

V každom z 20 stanov bude 20 postelí. Zo stovky českých vojakov tu ostane 17, ktorí sa budú starať o prevádzku tábora. Prvých utečencov by mohli ubytovať v sobotu (12. 3.). Privezú ich vojenskými autobusmi priamo z hraníc.

,,Primárne pôjde o matky s deťmi, ktoré nemajú žiaden kontakt v Európe, nemajú sa kam podieť. Tie budú umiestnené tu, kým im nebude zabezpečené iné permanentné ubytovanie v rámci Slovenskej republiky, prípadne posun do iných krajín Európy,“ ozrejmil Štefan Zemanovič, hovorca Ozbrojených síl SR.

Vodu im budú voziť v cisternách, bývať budú v stanoch, vedľa budov bývalých kasárni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko