Na hlavný obsah

Česko daruje Ukrajine ďalšie zbrane, na Slovensko vyšle vojakov

Zbrane sú darom od českých zbrojárskych firiem.

Česko daruje Ukrajine ďalšie zbrane, na Slovensko vyšle vojakov
Ukrajinskí vojaci so zbraňami neďaleko Charkova. Foto: TASR/AP

Česká vláda na mimoriadnom štvrtkovom (3. 3.) rokovaní schválila poslanie zbraní, munície a ďalšieho vojenského materiálu na Ukrajinu v hodnote 17 miliónov českých korún. Ide o dar od českých zbrojárskych firiem. Informoval o tom v noci na piatok (4. 3.) spravodajský server Novinky.cz.

„Vzhľadom na to, že ide o vojenský materiál, tak to musel procesovať náš rezort. Chcela by som spoločnostiam veľmi poďakovať, pretože táto pomoc nie je jediná,“ povedala po rokovaní vlády česká ministerka obrany Jana Černochová.

Vyslanie vojakov na Slovensko

Černochová tiež podľa spravodajskej stanice ČT24 uviedla, že v rámci posilnenia východného krídla NATO jej rezort pripravuje vyslanie vojakov na Slovensko.

Mala by podľa nej vzniknúť tzv. battlegroup, ktorá bude v krajine pri hraniciach s Ukrajinou operovať a okrem českých a slovenských vojakov v nej budú aj jednotky z Maďarska, Rumunska a Bulharska. „Česká republika by do tejto skupiny uvoľnila 400 osôb,“ dodala ministerka.

Česko okrem toho eviduje aj záujemcov, ktorí chcú ísť bojovať na Ukrajinu. V posledných dňoch sa na Pražský hrad obrátilo približne 300 ľudí so žiadosťou o výnimku pre vstup do zahraničnej armády. Ministerstvo obrany od stredy zaregistrovalo viac ako 100 žiadateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet