Na hlavný obsah

Česko povolí svojim občanom ísť bojovať za ukrajinskú armádu

Prezident Zeman vydal abolíciu.

Česko povolí svojim občanom ísť bojovať za ukrajinskú armádu
Ukrajinskí vojaci sedia vo vojenskom vozidle v meste Mariupoľ v Doneckej oblasti. Foto: TASR/AP

Český premiér Petr Fiala a prezident Miloš Zeman sa dohodli, že abolíciou môžu zaručiť beztrestnosť ľudí, ktorí idú bojovať za Ukrajinu. Fiala to povedal novinárom po štvrtkovom (3. 3.) stretnutí s hlavou štátu v Lánoch. Uviedol, že nie je možné dať hromadnú možnosť odísť na vojnu za hranice a že vzhľadom na počet žiadostí nie je ani možné dať záujemcom individuálny súhlas.

„Dohodli sme sa, že môžeme garantovať beztrestnosť formou prezidentskej abolíciou s mojou kontrasignáciou,“ povedal Fiala. Zeman ocenil pokrok vlády pri poskytovaní vojenskej a humanitárnej pomoci Ukrajine, ktorá zápasí s problémami, ako aj to, čo robí pre zvládnutie prílevu utečencov.

Premiér povedal, že udelenie abolície ľuďom, ktorí idú bojovať za Ukrajinu, je „v mnohých ohľadoch výhodnejšie“ ako návrh, ktorý v stredu sformuloval Senát. „Nie je to cesta, ktorou by sme mali ísť,“ povedal o návrhu novely zákona, ktorý horná komora parlamentu poslala do výborov na mesačnú diskusiu.

Povedal, že je to jeho osobný postoj, ale očakáva, že to bude postoj celej vlády. Cieľom novely je umožniť českým občanom vstúpiť do ozbrojených síl inej krajiny, ak ide o armádu uvedenú v nariadení vlády a ak spĺňa podmienky tohto nariadenia.

V posledných dňoch sa na Pražský hrad obrátilo približne 300 ľudí so žiadosťou o výnimku pre vstup do zahraničnej armády. Ministerstvo obrany od stredy zaregistrovalo viac ako 100 žiadateľov. Ministerstvo v utorok (1. 3.) uviedlo, že niektorí ľudia mohli podať žiadosť na oba úrady súčasne.

Záujem o službu v zahraničných armádach sa zvýšil po ruskej invázii na Ukrajinu a po tom, ako ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval cudzincov, aby pomohli Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet