Na hlavný obsah

Česko vyšle ďalších tridsať policajtov na Slovensko

Odísť môžu už v utorok.

Česko vyšle ďalších tridsať policajtov na Slovensko
Na snímke českí policajti na hraničnom priechode s Ukrajinou vo Vyšnom Nemeckom. Foto: TASR

Česká republika pošle ďalších tridsať policajtov pomáhať na Slovensko. Vyhovie tak žiadosti, ktorú dostala od slovenského ministerstva vnútra. Novinárom to po pondelkovom (7. 3.) rokovaní Ústredného krízového štábu (ÚKŠ) povedal prvý námestník policajného prezidenta Martin Vondrášek.

Policajti sú podľa neho pripravení a odísť môžu v utorok (8. 3.) na poludnie. Pomáhať na slovenskú hranicu s Ukrajinou dorazila pred týždňom päťdesiatka českých policajtov.

Aktuálne v zahraničí slúži celkom 175 českých policajtov, povedal Vondrášek. Z toho 55 ich je na slovenských hraniciach, po 40 policajtoch je v Maďarsku, Severnej Macedónsku a v službách agentúry Frontex.

Pomáhajú s registráciou utečencov

„Máme pripravených desať policajtov z cudzineckej polície, desať z poriadkovej a desať z dopravnej. Čakáme na signál slovenskej strany, že sú na príchod pripravení,“ uviedol Vondrášek.

Kontingent 50 českých policajtov na Slovensko dorazil na najmenej štyri týždne 1. marca. Na starosť policajti pôvodne dostali pomoc s registráciou utečencov z Ukrajiny. „Odo dneška pomáhajú v registračných centrách,“ uviedol Vondrášek.

Česká ministerka obrany Jana Černochová ešte skôr podľa spravodajskej stanice ČT24 uviedla, že v rámci posilnenia východného krídla NATO jej rezort pripravuje vyslanie vojakov na Slovensko.

Mala by podľa nej vzniknúť tzv. battlegroup, ktorá bude v krajine pri hraniciach s Ukrajinou operovať a okrem českých a slovenských vojakov v nej budú aj jednotky z Maďarska, Rumunska a Bulharska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko