Na hlavný obsah

Cestovanie ako za „starých dobrých čias“. Británia zruší cestovné obmedzenia

Potvrdenie o očkovaní už nebude potrebné.

Cestovanie ako za „starých dobrých čias“. Británia zruší cestovné obmedzenia
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spojené kráľovstvo od piatku (18. 3.) zruší všetky povinnosti, ktoré zaviedla pre cestujúcich zo zahraničia v súvislosti s epidémiou covidu. Oznámil to v pondelok (14. 3.) večer britský minister dopravy Grant Shapps.

Pre cestujúcich zo zahraničia tak odpadne povinnosť vyplniť príjazdový formulár či preukazovať sa, že sú zaočkovaní proti covidu, píšu britské médiá.

Rozhodnutie vlády znamená, že turisti budú môcť prvýkrát od jari roku 2020 prísť do Británie bez dodatočných povinností zavedených v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19.

Podľa ministra Shappsa zmena ľuďom umožní „cestovať ako za starých dobrých čias“. Uvoľnenie platí pre zahraničných turistov aj Britov vracajúcich sa zo zahraničia.

Zahraniční návštevníci v režime, ktorý platí do piatkovej štvrtej hodiny rannej, musia predložiť príjazdový formulár a potvrdenie, že majú dokončené očkovanie proti covidu. Ak ho nemajú, môžu ho nahradiť negatívnymi testami uskutočnenými pred a po príchode do Británie.

Podľa agentúry AP uvoľnenie cestovných pravidiel prichádza v čase, keď Británia zaznamenáva prvýkrát od januára rast počtu infikovaných aj hospitalizovaných ľudí s covidom. Počas uplynulého týždňa sa preukázalo 444 000 nových prípadov nákazy, o 48 % viac ako za predchádzajúcich sedem dní.

Podľa britského ministra zdravotníctva Sajida Javida bol však nárast očakávaný po tom, ako na konci februára prestali platiť prakticky všetky obmedzenia. Úrady a lekári však aj naďalej odporúčajú napríklad nosiť rúška.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet