Na hlavný obsah

Tarzan či Highlander. Lambert bol pred hereckou kariérou vojakom aj úradníkom

Herecky debutoval v roku 1980.

Tarzan či Highlander. Lambert bol pred hereckou kariérou vojakom aj úradníkom
Na snímke americký herec Christopher Lambert. Foto: TASR/AP

Preslávil sa ako predstaviteľ Tarzana z roku 1984 a tiež úlohou Connora MacLeoda vo filme Highlander o dva roky neskôr. Reč je o americkom hercovi francúzskeho pôvodu Christopherovi Lambertovi. Ten oslavuje v utorok (29. 3.) 65 rokov.

Christopher Lambert, vlastným menom Christopher Guy Denis Lambert, sa narodil 29. marca 1957 v Great Necku v New Yorku v Spojených štátoch amerických.

Multinárodný aspekt

Ako syna Belgičanky a Francúza ho všeobecne pokladajú za Francúza. Narodil sa v New Yorku, ale vyrastal vo švajčiarskej Ženeve. Vyskúšal si, aké je to byť vojakom aj bankovým úradníkom, napokon ho inštinkt zaviedol do Paríža.

Tu si popri štúdiu herectva zarábal v obchode svojej kamarátky. Vo Francúzsku už zostal a stával sa čoraz známejším. Ako herec debutoval v roku 1980 vo filme Le Bar du téléphone (Bar s telefónom).

Pravdepodobne životnou rolou sa mu stal slávny Tarzan, kde stelesnil titulného hrdinu Johna Claytona vo verzii Hugha Hudsona s Andie MacDowellovou a Ianom Holmom.

Rovnako veľkú slávu mu priniesol aj fantasy film režiséra Russella Mulcahya Highlander (1986) a aj jeho voľné pokračovania.

Dočkal sa ocenenia

V roku 1986 získal cenu César v kategórii najlepší herec za výkon vo filme Subway režiséra Luca Bessona. Na konci 80. rokov 20. storočia spolupracoval so známymi filmármi – napríklad Michaelom Ciminom na filme The Sicilian alebo s Agnieszkou Hollandovou na filme Le complot.

Potom hral v niekoľkých skôr priemerných thrilleroch ako Knight Moves a Roadflower, ale aj v celom zástupe menej známych filmov. V polovici 90. rokov 20. storočia sa predstavil ako lord Raiden v úspešnej adaptácii počítačovej hry Mortal Kombat.

V roku 2009 si zahral po boku herečky Sophie Marceau vo francúzskom filme L’homme de chevet (Život nikdy nekončí).

Christopher Lambert okrem hereckej kariéry rozvíja aj svoje obchodnícke aktivity. Kým u filmov mu to z pozície producenta vzhľadom na ich „kvalitu“ väčšinou nevychádza, presným opakom je jeho finančne úspešné pôsobenie napríklad ako vlastníka viníc, reštaurácií, hotelov. Dokonca je spolumajiteľom francúzskeho klubu Moulin Rouge v Paríži.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet