Na hlavný obsah

Automobilkám na Slovensku chýbajú diely, Volkswagen musel pozastaviť výrobu

Výrobu môže ovplyvniť aj nižší záujem o nové autá, tvrdí odborník.

Automobilkám na Slovensku chýbajú diely, Volkswagen musel pozastaviť výrobu
Logo nemeckej automobilky Volkswagen na budove závodu v bratislavskej Devínskej Novej Vsi. Foto: TASR

Niektoré automobilky opäť čiastočne zastavujú výrobu pre chýbajúce diely. Konflikt na Ukrajine obmedzil dodávky káblových zväzkov. Chýba aj neón, potrebný na výrobu polovodičov. Tých je málo už dlhodobo.

Výrobu v automobilkách najskôr stopla pandémia, krátko na to začali podniky bojovať aj s nedostatkom čipov. Tie sú nevyhnutnosťou aj pri výrobe áut. Chýbajúce diely už zahŕňajú aj káblové zväzky.

„Automobilky nemajú inú možnosť. Keďže sú to dôležité diely, tak zastavujú výrobu. Nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe,“ uviedol prezident Zväzu automobilového priemyslu Alexander Matušek.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Najväčší slovenský zamestnávateľ Volkswagen zastavil výrobu na dva dni ešte minulý týždeň. „Výrobný plán sa priebežne prispôsobuje v závislosti od dostupnosti dielov. Naším cieľom je udržať pracovné miesta a zostať stabilným zamestnávateľom aj napriek mimoriadne náročnej situácii,“ povedala hovorkyňa Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová.

Okrem nedostatku potrebných komponentov môže podľa analytika v budúcnosti výrobu ovplyvniť aj nižší záujem o nové autá. Peniaze budú totiž ľudia míňať na drahšie energie. Automobilky však vyrábať menej teraz naplánujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika