Na hlavný obsah

Čína môže sprostredkovať mierové rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom

Chystá aj humanitárnu pomoc.

Čína môže sprostredkovať mierové rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom
Čínsky minister zahraničných vecí Wang I. Foto: Twitter - Reuters

Čína je pripravená sprostredkovať rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom, podľa agentúry AFP to v pondelok (7. 3.) povedal čínsky minister zahraničia Wang I. Novinárom pri zasadnutí čínskeho parlamentu tiež oznámil, že čínsky Červený kríž chystá humanitárnu pomoc Ukrajine. Minister zároveň zopakoval, že priateľstvo Pekingu s Moskvou je pevné.

Podľa AFP Wang povedal, že Čína je pripravená sprostredkovať rokovania „v prípade potreby“. Podľa agentúry EFE uviedol, že Peking už v tomto smere urobil isté kroky. „Treba podporiť mier a dialóg a Čína už v tomto smere isté úsilie vyvinula. Uskutočnili sa dve kolá rokovaní a očakávame, že sa bude konať tretie,“ uviedol Wang.

Čína doteraz neodsúdila ruský útok na Ukrajinu a vyhýba sa tomu, aby ho označila za „inváziu“. Zároveň opakovane vyzýva na rokovania. Minulý týždeň Peking odsúdil západné sankcie proti Rusku a niekoľkokrát tiež uviedol, že legitímne bezpečnostné obavy všetkých krajín by mali byť brané vážne.

Moskva útok na Ukrajinu zdôvodnila okrem iného obavou z rozširovania NATO a posilňovania jeho prítomnosti pri svojich hraniciach. Peking však tiež zdôraznil, že podporuje zachovanie územnej integrity všetkých krajín.

Čínsky minister zahraničia v pondelok tiež uviedol, že čínsky Červený kríž „čo najskôr“ poskytne Ukrajine humanitárnu pomoc. Zároveň ale vyzdvihol priateľstvo Číny s Moskvou, ktoré označil za „skalopevné“.

Wang tiež novinárom v parlamente povedal, že príčiny ukrajinskej krízy sú „komplexné“ a že situácia sa nevyhrotila cez noc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet