Na hlavný obsah

Čína obvinila NATO, že môže za zvyšovanie napätia medzi Ukrajinou a Ruskom

Kritizovala americký zákaz dovozu ropy, plynu a uhlia z Ruska.

Čína obvinila NATO, že môže za zvyšovanie napätia medzi Ukrajinou a Ruskom
Čínsky prezident Si Ťin-pching. Foto: TASR/AP

Čína, ktorá odmietla odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajinu, v stredu (9. 3.) vyhlásila, že za zvyšovanie napätia medzi Kyjevom a Moskvou môže Severoatlantická aliancia (NATO) pod vedením Spojených štátov. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Kroky NATO pod vedením USA posunuli napätie medzi Ruskom a Ukrajinou k bodu zlomu,“ uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Čao Li-ťien a zároveň vyzval USA, aby brali do úvahy obavy Číny a vyhýbali sa podkopávaniu práv alebo záujmov Pekingu v otázke vzťahov s Ruskom.

Čína kritizuje sankcie

Čína v reakcii na dianie na Ukrajine zároveň kritizovala americký zákaz dovozu ropy, plynu a uhlia z Ruska.

„Veľká palica sankcií nám neprináša mier a bezpečnosť,“ dodal Čao, podľa ktorého ekonomické opatrenia voči Rusku spôsobia len veľké ťažkosti pre hospodárstvo a blaho ľudí.

„V tomto scenári prehráva každý a sankcie len zvyšujú rozdelenie a konfrontáciu,“ dodal hovorca čínskeho rezortu diplomacie.

Agentúra DPA v tejto súvislosti pripomenula, že „Čína a Rusko udržiavajú dobrú spoluprácu v oblasti energetiky“. Peking varoval medzinárodné spoločenstvo, že krajina červeného draka prijme „všetky potrebné opatrenia“, aby bránila záujmy čínskych spoločností a jednotlivcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet