Na hlavný obsah

Americkí experti budú pomáhať pri objasňovaní pádu lietadla v Číne

Odcestujú ešte tento týždeň.

Americkí experti budú pomáhať pri objasňovaní pádu lietadla v Číne
Nájdená čierna skrinka havarovaného čínskeho lietadla. Foto: SITA/AP

Vláda USA v utorok (29. 3.) oznámila, že Čína udelila víza americkým federálnym vyšetrovateľom, ktorí tam môžu odcestovať. Budú omáhať pri vyšetrovaní nedávnej tragickej havárie lietadla spoločnosti China Eastern Airlines. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Americký Národný úrad pre bezpečnosť v doprave (NTSB) uviedol, že Čína udelila víza aj technickým poradcom zo spoločnosti Boeing, ktorá lietadlo vyrobila, výrobcu motorov CFM a Federálneho úradu pre letectvo (FAA). Všetci sa zúčastnia na vyšetrovaní na základe dlhodobých medzinárodných dohôd.

NTSB dodal, že americkí predstavitelia a zástupcovia priemyslu dúfajú, že do Číny budú môcť odcestovať ešte tento týždeň.

 Ich cestu odložili o niekoľko dní, aby splnili predpisy pre získanie čínskych víz a dodržali platné pandemické pravidlá. NTSB preto apeloval na americké ministerstvo zahraničných vecí, aby vo veci intervenovalo.

Počas uplynulého víkendu našli pátracie tímy záznamník letových údajov z tohto stroja, predtým objavili záznamník hlasov z kokpitu. Vyšetrovatelia dúfajú, že obe „čierne skrinky“ im poskytnú dôležité podklady pre objasnenie príčiny havárie.

China Eastern, jedna zo štyroch hlavných čínskych leteckých spoločností, a jej dcérske firmy dočasne pozastavili lety strojov typu Boeing 737-800, čo je celkovo vyše 200 lietadiel. Spoločnosť uviedla, že ide o preventívne opatrenie, a nie znak toho, že je s týmito lietadlami nejaký problém.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet