Na hlavný obsah

Cudzinci bojujú na strane Ruska aj Ukrajiny

Cudzinecké légie sú vítanou pomocou, ale aj rizikom, hovoria experti.

Cudzinci bojujú na strane Ruska aj Ukrajiny
Ukrajinský vojak stráži svoje postavenie v zákopoch neďaleko mesta Brovary v kyjevskej oblasti. Foto: ČTK/AP

Na Ukrajine zomierajú stovky ukrajinských aj ruských vojakov – ich počty sa však podľa expertov nedajú overiť. O čosi jasnejšie sú dáta o bojovníkoch zo zahraničia.

Rusko tvrdí, že sa mu prihlásilo 16 000 ľudí, prevažne Sýrčanov a Čečencov. Ukrajina chce do vlastných armádnych štruktúr vbudovať cudzineckú légiu s 20 000 členmi z viac ako 50 štátov sveta.

Podľa expertov môže ísť na jednej strane o vítanú injekciu, na druhej strane to prináša riziká. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Weissová.

Prílev mladých mužov nielen z Ameriky

S Ukrajinou ich nič nespája, aj tak sa tam rozhodli vycestovať. Reč je o ľuďoch, ktorí sa hlásia do cudzineckých légií. Reportáž s nimi v ľvovskej oblasti nahrával denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Popisuje, že prílev mladých mužov neustáva a prichádzajú s batohmi, akoby ich čakalo dobrodružstvo.

„Toto je môj prvý deň tu. Snažím sa využiť svoje skúsenosti na to, aby som učil aj ďalších, ktorí sem prišli. Je to komplikované, máme jazykovú bariéru,“ vysvetlil americký vojak.

Na Ukrajinu pricestovali nielen Američania, ale aj Nemci, Nóri, či Lotyši. Do vojny sa chystajú aj desiatky Čechov, ktorí na to potrebujú povolenie od prezidenta Miloša Zemana.

Niektorí majú výcvik, iných prekvapí realita

S niekoľkými z nich je v kontakte bývalý veliteľ špeciálneho útvaru českej vojenskej polície s bojovými skúsenosťami z viacerých vojen Lumír Neměc. Pre Rádiožurnál povedal, že časť ľudí má vojenský výcvik, skúsenosti a vie, do čoho ide, druhú časť môže realita prekvapiť.

„Klobúk dole pred každým, kto sa rozhodne ísť na Ukrajinu bojovať, ale mal by si uvedomiť, aké sú jeho pohnútky. Či je to v skutočnosti pomoc Ukrajincom, alebo či je to skôr pre nich adrenalínový výlet. Vojna na Ukrajine nie je žiadna zábava – reálne sa tam umiera a tí ľudia nevedia, do čoho vôbec idú.“

Experti hovoria, že cudzinci môžu ukrajinskú armádu posilniť, a to nielen fyzicky, ale hlavne morálne – keď domáci vidia ochotu sveta bojovať.

Upozorňujú však, že ich velenie musí vedieť správne využiť. Podľa bývalého vojaka Lumíra Nemca prinášajú aj riziko – keď im skutočne pôjde o život – jednoducho sa môžu rozhodnúť odísť – na rozdiel od Ukrajincov, ktorí bojujú o svoju vlastnú krajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál