Na hlavný obsah

Dánsko zrušilo aj posledné opatrenie proti šíreniu koronavírusu

Väčšinu obmedzení zrušila krajina už 1. februára.

Dánsko zrušilo aj posledné opatrenie proti šíreniu koronavírusu
Na snímke ľudia nakupujú na rybom trhu v Kodani. Foto: TASR/AP

V Dánsku v utorok (29. 3.) zrušili aj posledné z opatrení zavedených v rámci boja proti šíreniu nového druhu koronavírusu. Ľudia prichádzajúci do Dánska nebudú musieť v priebehu 24 hodín absolvovať test, ako doteraz, informovala agentúra DPA.

Toto posledné z proticovidových opatrení sa vzťahovalo len na osoby, ktoré neboli zaočkované alebo toto ochorenie ešte neprekonali. Povinnosť absolvovať test mali pritom len cestujúci prichádzajúci z krajín mimo EÚ a schengenského priestoru.

Utlmený program očkovania

Dánsko zrušilo väčšinu epidemiologických obmedzení už od 1. februára, hoci v tom čase ešte v krajine pribúdali rekordné počty novoinfikovaných. V platnosti zostalo len niekoľko opatrení, ktoré sa tiež postupne rušili.

Dánske úrady avizovali, že od jari zrejme utlmia program očkovania proti ochoreniu COVID-19. Zdôvodnili to tým, že dominantný variant omikron vyvoláva zvyčajne len mierne ochorenie, ako aj rozsiahla imunita v dôsledku vysokej zaočkovanosti.

V Dánsku dospeli k záveru, že covid už nepredstavuje „spoločensky nebezpečné ochorenie“, keďže zdravotnícke zariadenia už nezažívajú taký nápor pacientov, aký bol v predchádzajúcich vlnách pandémie.

Podľa DPA počet infikovaných v Dánsku v posledných týždňoch prudko poklesol, čo je však spôsobené aj oveľa menším počtom vykonaných testov.

Plne zaočkovaných je v krajine takmer 82 percent obyvateľov. Posilňujúcu dávku dostalo už približne 62 percent ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet