Na hlavný obsah

Desaťtisíce Austrálčanov opustili pre povodne svoje domovy

Dážď ohrozuje aj Sydney.

Desaťtisíce Austrálčanov opustili pre povodne svoje domovy
Vedci varujú, že každá desatina stupňa oteplenia navyše by mala ešte katastrofálnejšie dôsledky v podobe ešte extrémnejších výkyvov počasia. Foto: TASR/AP

Desiatky tisíc Austrálčanov už museli opustiť svoje domovy pre silné povodne, ktoré si od konca minulého týždňa vyžiadali už jedenásť obetí. Prívalové dažde naďalej bičujú východné pobrežie krajiny, presúvajú sa zo štátu Queensland do susedného Nového Južného Walesu a počas stredy (2. 3.) by mali zasiahnuť päťmiliónové Sydney, informovala agentúra AP.

„Táto udalosť postihla státisíce ľudí,“ povedala ministerka Nového Južného Walesu pre núdzové situácie Stephanie Cooková stanici ABC. „Ani náhodou to ešte neskončilo.“

Meteorologický úrad varoval, že by sa obyvatelia Sydney mali pripraviť na to, že v priebehu niekoľkých hodín naprší toľko vody, ako inokedy za celé mesiace – až 200 milimetrov.

Letecký pohľad na zaplavené ulice a domy v austrálskom meste Maryborough. ZDROJ: TASR/AP

Priemerný úhrn zrážok za marec je v Sydney 138 milimetrov. Priehradná nádrž Warragamba, ktorá je hlavnou zásobárňou vody pre Sydney, už v stredu (2. 3.) ráno začala pretekať.

Mesto Ballina evakuovalo hlavnú nemocnicu. V meste Lismore o niečo ďalej na sever, ktoré záplavy postihli v utorok, obyvatelia čakali, až hladina vody opadne dostatočne na to, aby sa k nim dostali záchranári s núdzovými dodávkami základných životných potrieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet