Na hlavný obsah

Deti čakajú zápisy do základných škôl. Po dvoch rokoch sa stretnú s budúcimi učiteľmi osobne

Do prvých ročníkov nastúpia aj deti utečencov.

Budúcich prvákov čakajú zápisy do základných škôl. Po dvoch rokoch, keď boli zápisy väčšinou na diaľku, sa teraz školy pripravujú na kontakt s deťmi osobne.

Preveria ich školské zručnosti, na ktoré vplývali aj pandemické obmedzenia. Do prvých tried prídu aj deti utečencov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Po dvoch rokoch online zápisov sa tento rok deti stretnú s budúcimi učiteľmi osobne.

„Osobný kontakt je veľmi potrebný a chýbal v minulých rokoch. Pri osobnom stretnutí nielenže vidíme, ako deti pracujú, ako sú pripravené, ale vieme sa aj prispôsobiť a predpokladať, že čo ďalej,“ hovorí Monika Mareková, zástupkyňa riaditeľky na ZŠ Tulipánová v Nitre.

Do škôl nastúpia aj deti utečencov

Na zápis do prvých ročníkov základných škôl by tento rok malo prísť asi 64 000 detí. Odborníci už teraz predpokladajú, že počet žiakov s oslabenými školskými zručnosťami bude pre pandémiu vyšší.

„Nefungovali ani škôlky, toľko sa nediagnostikovalo. Teraz sa prejavia tie problémy, ktoré sme nepodchytili skôr,“ vyhlásila psychologička Marta Zaťková.

S prvákmi nastúpia do prvých ročníkov aj deti utečencov. V Nitre im určili tri školy.

„Rozlišujeme, či ide o dieťa, ktoré sem prišlo za svojimi rodičmi, ktorí už v Nitre pracujú a bývajú, v takom prípade dieťa zaraďujeme podľa príslušného obvodu. V prípade, že ide o deti odídencov, tak ich zapíšeme do škôl, ktoré sme na to určili,“ vysvetľuje hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko