Na hlavný obsah

Deti vo Walese nemôžu biť už ani vlastní rodičia

Štát zakázal fyzické tresty detí.

Deti vo Walese nemôžu biť už ani vlastní rodičia
Žena bijúca dieťa. Foto: Getty images

Wales zakázal zákonom akúkoľvek formu fyzického trestania detí. Biť ich s platnosťou od pondelka (21. 3.) nesmú rodičia ani zákonní zástupcovia. Platí to aj pre deti, ktoré sú v tejto časti Británie len na návšteve, informoval spravodajský web BBC News.

„V modernom Walese už nie je miesto pre telesné tresty,“ povedal šéf regionálnej waleskej vlády Mark Drakeford. Zákon tak podľa neho odstránil všetky sivé zóny.

Aj doteraz bolo vo Walese telesné trestanie detí nezákonné, ale menšie buchnáty sa mohli použiť, ak predstavovali „primeraný trest“. Jednotlivé incidenty sa posudzovali podľa veku dieťaťa a podľa toho, či výchovné tresty zanechali nejaké vonkajšie následky a či sa použili predmety ako trstenica alebo pásik.

V Škótsku platí zákaz už od roku 2020

V Anglicku a Severnom Írsku platia miernejšie zákony, zatiaľ čo v Škótsku sa akékoľvek telesné tresty na deťoch zakazujú už od roku 2020. Česko ani na Slovensko zákon telesné tresty u detí nezakazuje.

Úplný zákaz telesných trestov vo Walese privítala britská charitatívna Národná spoločnosť pre ochranu detí pred krutým zaobchádzaním (NSPCC). „Doteraz boli deti jedinou spoločenskou skupinou, ktorú mohli za určitých okolností biť,“ povedala predstaviteľka NSPCC Viv Laingová. „Neumožňujeme telesné trestanie dospelých alebo zvierat, preto je absurdné, že sme ich u detí tak dlho povoľovali,“ povedala Laingová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet