Na hlavný obsah

Do Česka už prišlo 50 000 utečencov z Ukrajiny

Ide hlavne o starších ľudí a matky s deťmi.

Do Česka už prišlo 50 000 utečencov z Ukrajiny
Na snímke český minister vnútra Vít Rakušan. Foto: ČTK/Kateřina Šulová

Do Česka prišlo od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu už približne 50 000 ukrajinských občanov. Oznámil to po piatkovom (4. 3.) zasadnutí ústredného krízového štábu minister vnútra ČR Vít Rakušan. TASR o tom informuje na základe správy prevzatej z portálu Novinky.cz.

„V súčasnosti máme podľa štatistík polície niečo menej ako 32 000 prihlásených ľudí, ktorí prišli z Ukrajiny, vyše 22 000 vydaných pobytových miest,“ uviedol Rakušan. Dodal, že na území ČR sa momentálne nachádza odhadom viac ako 50 000 občanov Ukrajiny. Presný počet zatiaľ nie je známy, keďže nie všetci z nich už prešli registračným procesom.

Väčšinu z utečencov tvoria matky s deťmi a starší ľudia. „Muži v aktívnom veku (18 – 60 rokov) v tejto dobe ani nesmú územie Ukrajiny opustiť,“ pripomenul Rakušan.

Denne do Českej republiky príde okolo 5 000 utečencov z Ukrajiny, uviedol Rakušan ešte vo štvrtok (3. 3.). Pre efektívnejšiu pomoc vyhlásila česká vláda núdzový stav, ktorý začal platiť v piatok. Na koordinácii humanitárnej pomoci a zriaďovania asistenčných centier sa podieľa najmä rezort vnútra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet