Na hlavný obsah

Do Kyjeva pôjdem, len ak to bude účelné, povedal Macron

Ruská invázia podľa neho zmobilizovala NATO.

Do Kyjeva pôjdem, len ak to bude účelné, povedal Macron
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR

Francúzsky prezident Emmanuel Macron nevylúčil, že sa po vzore premiérov Česka, Poľska a Slovinska tiež vydá do Kyjeva, ale len ak to bude účelné. Povedal to v o štvrtok (17. 3.) podľa agentúry Reuters novinárom.

Šéf Elyzejského paláca tiež vyhlásil, že ruská invázia na Ukrajinu uštedrila „elektrický šok“ Severoatlantickej aliancii (NATO) a dala jej novú strategickú zrozumiteľnosť, ktorá jej chýbala.

K prípadnej ceste do Kyjeva Macron poznamenal, že by sa musela uskutočniť v správnej chvíli a musela by byť užitočná, pokiaľ ide o riešenie terajšej krízy. „Bez niečoho hmatateľného by sa cesta minula účinkom. Urobím to, keď to bude užitočné,“ vyhlásil prezident, ktorý vo štvrtok oficiálne začal kampaň za svoje znovuzvolenie.

Zdôraznil, že prioritou pre neho je pokračovanie rozhovorov s prezidentmi Ukrajiny a Ruska. Povedal, že s nimi bude opäť hovoriť v najbližších hodinách.

Macron sa vyjadril v súvislosti s cestou českého premiéra Petra Fialu, jeho kolegov z Poľska a Slovinska Mateusza Morawieckého a Janeza Janšu a tiež poľského vicepremiéra Jaroslawa Kaczyńského do obliehanej ukrajinskej metropoly.

Niektorí komentátori hovorili, že v takejto delegácii mal byť aj zástupca EÚ či Francúzska, ktoré teraz predsedá Rade EÚ.

Aliancia dostala elektrický šok, mieni

Na otázku, či ľutuje to, že zhruba pred dvoma rokmi označil NATO za klinicky mŕtvu, Macron povedal, že invázia na Ukrajinu bola pre alianciu ako elektrický šok.

„Rusko nás prebudilo,“ poznamenal Macron. „Vždy som sa domnieval, že potrebujeme strategické prejasnenie, a teraz ním prechádzame,“ poznamenal francúzsky prezident. Udalosti na Ukrajine podľa neho aliancii dali túto zrozumiteľnosť, pretože ju vrátili k svojim koreňom.

Macron povedal, že v roku 2019, keď predniesol kritizovanú poznámku o klinickej smrti NATO, bola situácia iná ako v súčasnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet