Na hlavný obsah

Do Poľska utieklo z Ukrajiny pred vojnou už takmer 1,8 milióna ľudí

Zákon sľubuje odmenu Poliakom, ktorí ubytujú utečencov.

Do Poľska utieklo z Ukrajiny pred vojnou už takmer 1,8 milióna ľudí
Utečenci z Ukrajiny pri poľsko-ukrajinskom hraničnom priechode v Medyke. Foto: TASR/AP

Z Ukrajiny do Poľska od začiatku ruskej invázie ušlo 1,758 milióna ľudí. Len v nedeľu (13. 3.) ich prišlo 82 100, uviedol úrad predsedu poľskej vlády s odvolaním sa na pohraničnú stráž. Súčasne ubezpečil, že Poľsko pomôže všetkým, ktorí pomoc potrebujú.

Vo Varšave práve rokuje poľský premiér Mateusz Morawiecki so svojou litovskou kolegyňou Ingrid Šimonytéovou. Obaja šéfovia vlád sa prostredníctvom videa spojili tiež s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhalom. K hlavným témam patrila podpora Ukrajine, uviedol premiérov úrad.

„Poľsko a Litva solidárne vyzývajú na uloženie tvrdých sankcií na Rusko, usilujú sa o dosiahnutie strategickej nezávislosti od ruských energetických surovín a tiež sa intenzívne zasadzujú o posilnenie východného krídla Severoatlantickej aliancie,“ uviedol vládny hovorca Piotr Müller podľa agentúry PAP.

Výsledkom rokovania troch premiérov má byť spoločné vyhlásenie odsudzujúce ruskú inváziu na demokratickú Ukrajinu. Hovorca tiež poukázal na snahu Poľska a Litvy postarať sa o Ukrajincov, postihnutých ruskou inváziou.

Pomoc pre pomáhajúcich

Poliaci, ktorí sa starajú o ukrajinských utečencov, majú mať podľa nedávno prijatého zákona nárok na 40 zlotých denne na osobu (asi 8,3 eura), respektíve 1 200 zlotých mesačne (asi 250 eur). Žiadať o výplatu peňazí bude možné od 16. marca, prisľúbil námestník ministra vnútra Pawel Szefernaker.

Samosprávy, ktoré majú peniaze vyplácať, sa však sťažujú, že ešte stále nedostali pokyny z ministerstva, a na „strašný zmätok“ v tejto veci poukazujú aj ľudia, ktorí sa až doteraz o utečencov – hlavne ženy a deti – starali na vlastné náklady.

Navyše, zákon počíta len s preplatením dvoch mesiacov starostlivosti o utečencov a podmienkou vyplatenia spomínanej sumy je tiež zaregistrovanie utečencov na obecnom úrade, čo sa ale mnohokrát vôbec nedialo, upozornil server Onet.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet