Na hlavný obsah

Do zdravotníctva pôjde tento rok o 365 miliónov eur viac

Nasledovať majú ďalšie opatrenia.

Do zdravotníctva pôjde tento rok o 365 miliónov eur viac
Ilustračné foto. Foto: TASR

Do zdravotníctva pôjde tento rok o 365 miliónov eur viac. Oznámili to v utorok (22. 3.) minister financií Igor Matovič (OĽANO) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Vyššia platba za štátnych poistencov má priniesť 100 miliónov eur, zároveň sa má zvýšiť základné imanie štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) o 120 miliónov eur. Ďalších 145 miliónov eur má priniesť vyšší výber poistného, uviedol Matovič.

„Dokopy ide o 365 miliónov eur, tak to vyšlo a tak to je poctivé. Zároveň toľko financií verejné zdravotné poistenie potrebuje na to, aby zabezpečilo chod, ktorý potrebujeme preto, aby nám bola poskytnutá adekvátna zdravotná starostlivosť,“ vysvetlil minister financií.

Lengvarský: Je to len začiatok

„Všetky opatrenia smerujú k tomu, aby sme ocenili prácu zdravotníkov a poskytli kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť našim pacientom,“ uviedol minister zdravotníctva.

Rokovania boli podľa neho možno trochu emocionálne, ale nakoniec veľmi korektné.

„To čo bolo dnes dohodnuté je len začiatok a budú nasledovať ďalšie opatrenia. Chceme, aby peniaze, ktoré majú slúžiť našim pacientom, k nim aj došli,“ uviedol šéf rezortu zdravotníctva.

O dofinancovanie rezortu opakovane žiadali nemocnice, ambulancie, odborári aj zástupcovia pacientov. Asociácia nemocníc Slovenska už skôr v utorok (22. 3.) avizovala odstúpenie od zmluvy so štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP). Jej poistencom by tak poskytovali len neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

Poisťovne sa v názoroch rozchádzajú

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) víta zvýšenie zdrojov pre zdravotníctvo.

„VšZP víta návrh Ministerstva financií SR a Ministerstva zdravotníctva SR na rokovanie vlády, ktoré nám v prípade jeho schválenia pomôže vyvážiť potreby v oblasti poskytovania zdravotnej starostlivosti s finančnými možnosťami poisťovne,“ spresnila manažérka oddelenia komunikácie VšZP Eva Peterová.

Naopak, zdravotná poisťovňa Dôvera vníma avizované opatrenia štátu negatívne. O slovenských poistencov sa starajú tri zdravotné poisťovne, upozorňuje Matej Štepiansky, hovorca poisťovne.

„Vláda svojím rozhodnutím, neférovo a na úkor ostatných, podporiť VšZP opäť rozdelila obyvateľov Slovenska na dve kategórie. Na svojich a na tých ostatných. Na liečbu jedných dá viac peňazí, na liečbu tých druhých menej,“ píše sa v stanovisku poisťovne.

Považujeme za vrcholne nespravodlivé, že poistenci súkromných zdravotných poisťovní sa skladajú na oddlžovanie zle hospodáriacej štátnej poisťovne. Pripomíname, že aj zo 100 miliónovej sumy za poistencov štátu dostane väčšinu zase len štátna poisťovňa. Dokedy chce vláda diskriminovať 2,3 milióna ľudí platiacich dane?“ pýta sa Martin Kultan, generálny riaditeľ Dôvery.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko