Na hlavný obsah

Dobrovoľníkov je málo a sú vyčerpaní

Situáciu komplikuje aj počasie.

Cez slovensko-ukrajinskú hranicu prešlo za uplynulých 24 hodín približne 12 000 ľudí. Situáciu komplikuje aj počasie, v noci na štvrtok (10. 3.) má byť opäť mrazivo. Dobrovoľníkov je málo a sú vyčerpaní.

Na hraničnom priechode druhý deň ako dobrovoľníčka pôsobí aj Vanda Gregušová. Hovorí, že práca dobrovoľníka je náročná – fyzicky aj psychicky.

„Najťažšie je vidieť utrpenie tých ľudí, ktorí tú prichádzajú, pretože to nie je jednoduché nechať celý život za sebou a začať nový život len s igelitkou. Je to psychické náročné, ale my sa tu snažíme poskytnúť im útechu,“ hovorí dobrovoľníčka Vanda Gregušová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Daniel Gajdoš je na hraničnom priechode Vyšné Nemecké dobrovoľníkom už piaty deň. Ľuďom z Ukrajiny pomáha riešiť dopravu, odprevádza ich do stanov, či do autobusov.

„Je to náročná práca, ale všetci dobrovoľníci, čo sme tu, tak to robíme preto, že to chceme robiť. Chceme pomáhať týmto ľuďom, lebo kto iný im pomôže, ak nie my?“ pýta sa.

Podľa Slovenského Červeného kríža je dobrovoľníkov zatiaľ dosť. Všetko však závisí od vývoja situácie. Záujemcovia sa môžu prihlásiť cez formulár zverejnený na webe. V prípade potreby ich budú kontaktovať.

Napríklad v neďalekej Ubli hovoria, že dobrovoľníci sú vyčerpaní a potrebujú ďalších. Situáciu nielen im, ale predovšetkým vojnovým utečencom v posledných dňoch komplikujú pomerne nízke teploty. Počas noci teplomer ukazoval päť stupňov pod nulou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko