Na hlavný obsah

Dodávky ruského plynu do Európy pokračujú napriek vyhrážkam Moskvy

Plyn naďalej prúdil aj cez Ukrajinu.

Dodávky ruského plynu do Európy pokračujú napriek vyhrážkam Moskvy
Na archívnej snímke potrubie na plynovode Nord Stream 2. Foto: TASR/AP

Dodávky ruského plynu do Európy cez hlavné plynovodné trasy pokračujú napriek vyhrážkam Moskvy, že ich obmedzí. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Dodávky cez plynovod Jamal-Európa cez Poľsko v utorok (8. 3.) ráno smerovali na západ do Nemecka a dodávky cez Ukrajinu na Slovensko zostávajú na nedávnych vysokých úrovniach, vyplýva z údajov prevádzkovateľov plynovodov.

Dodávky smerom na západ cez Jamal sa obnovili v pondelok (7. 3.) o 19.00 h SEČ a počas noci predstavovali okolo 11,9 milióna kilowatthodiny (kWh/h) za hodinu, ukázali údaje spoločnosti Gascade.

Rusko pohrozilo zastavením dodávok

Potom sa v utorok spomalili na 7,9 milióna kWh/h. V pondelok sa dodávky opäť dočasne otočili a smerovali na východ, keď Jamal pracoval v reverznom režime prvýkrát od 2. marca.

Ruský koncern Gazprom si na 8. marca rezervoval tranzitné kapacity cez plynovod Jamal-Európa v objeme 3,1 milióna kubických metrov (m3), informovala v pondelok agentúra TASS o výsledkoch aukcie prepravných kapacít.

Ruský vicepremiér Alexandr Novak v pondelok večer prvýkrát otvorene pohrozil zastavením dodávok zemného plynu cez plynovod Nord Stream 1 do Nemecka. Dodal však, že ešte nebolo prijaté žiadne rozhodnutie.

Ruský plyn naďalej prúdil aj cez Ukrajinu smerom na Slovensko v rovnakých objemoch ako v uplynulých dňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika