Na hlavný obsah

Drahšia voda? V niektorých častiach Slovenska išli ceny hore

Súvisí to s rastom cien elektriny.

Drahšia voda? V niektorých častiach Slovenska išli ceny hore
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V niektorých častiach Slovenska platia domácnosti za vodu viac. Ceny zvýšili Východoslovenská aj Liptovská vodárenská spoločnosť. Podľa nich to súvisí s nárastom cien za elektrinu. Vodárne sa boja, že im neostane na rozvoj a investície.

Východoslovenská vodárenská spoločnosť dodáva vodu pre takmer milión ľudí. Jej akcionármi sú samosprávy. „My ako akcionári s tým súhlasíme. Ako primátor denne prichádzam do takejto situácie, kde mi deklarujú školy, zariadenia, podniky nárast cien elektrickej energie,“ povedal primátor mesta Sabinov Michal Repaský (nezávislý).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Niektorým sa však nepáči, že v iných častiach Slovenska platia za vodu podstatne menej. Spoločnosť reaguje, že to nie je možné porovnávať. Z vodnej nádrže Starina do Košíc vedie voda 130-kilometrovým potrubím. Náklady na prevádzku a údržbu sú podľa spoločnosti oveľa vyššie.

Viac zaplatia aj domácnosti v okrese Liptovský Mikuláš. V ich prípade sa zvýšili ceny takmer o štvrtinu za odvedenie a čistenie odpadovej vody. Liptovská vodárenská spoločnosť to rovnako zdôvodňuje cenou elektrickej energie, ale aj ďalšími nákladmi.

Samotná dodávka vody do domácností na Liptove však na Slovensku patrí k najlacnejším.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny