Na hlavný obsah

Dve svetové vojny švajčiarskou neutralitou neotriasli. Vojnový konflikt na Ukrajine však áno

Bern sa pripojil k sankciám Bruselu.

Dve svetové vojny švajčiarskou neutralitou neotriasli. Vojnový konflikt na Ukrajine však áno
Ilustračná snímka - švajčiarska vlajka. Foto: pixabay.com

Švajčiarsko pritvrdzuje v boji proti ruským oligarchom a zbohatlíkom, ktorí si v krajine ukladajú svoje peniaze. Tamojšia prokuratúra zriadila špeciálnu pracovnú skupinu, ktorá bude nielen dohliadať na prísne uplatňovanie sankcií, ale aj zhromažďovať dôkazy o ruských vojnových zločinoch na Ukrajine.

Medzitým viac ako 60 000 Švajčiarov podpísalo petíciu. Žiadajú úrady, aby z krajiny vyhostili priateľku prezidenta Putina. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Siposová.

Bern sa pripojil k sankciám Bruselu

Dve svetové vojny švajčiarskou neutralitou neotriasli. Vojnový konflikt na Ukrajine však tento stáročný status zmenila. Bern sa pripojil k sankciám Bruselu.

„Svet po vojne nebude rovnaký, ako bol pred ňou. Ak nemôžeme akceptovať ruský útok podľa medzinárodného práva, politicky a morálne, potom musíme niečo urobiť. Preto sa Švajčiarsko rozhodlo prijať proti Rusku všetky sankcie, aké doteraz prijala Európska únia, vrátane posledného štvrtého balíka,“ vyhlásil švajčiarsky prezident  Ignazio Cassis.

Špekuluje sa, že v krajine má peniaze aj Putin

Švajčiarske sankcie môžu ruských zbohatlíkov obzvlášť bolieť. Tamojšia banková asociácia, totiž odhaduje, že v krajine majú majetok vo výške takmer 200 miliárd eur.

Poslanec Fabian Molina postup vlády víta, no podľa neho by malo ísť len o začiatok.

„Na túto vojnu musíme reagovať, a áno, Švajčiarsko robí na jednej strane viac než by sa mohlo zdať, no na druhej strane stále robí málo,“ vyhlásil.

Petícia za vyhostenie Putinovej priateľky

Špekuluje sa tiež, že v švajčiarskych bankách má uložené svoje peniaze aj ruský prezident Vladimir Putin. V horách neďaleko Lugana zas býva jeho priateľka, pravdepodobne aj matka štyroch detí, Alina Kabajevová.

Pred piatimi rokmi komentovala pre taliansku televíziu vystúpenie svojej krajanky na majstrovstvách sveta v gymnastike. Nie náhodou práve v tejto disciplíne totiž získala dve olympijské medaily. Neskôr zamierila do politiky, stala sa poslankyňou za Putinovu stranu.

Správu o jej pomere s prezidentom priniesol moskovský korešpondent už pred 14 rokmi. Šesťdesiattisíc Švajčiarov teraz žiada úrady, aby ukončili jej pobyt v krajine. Ich petícia má názov: Pripojte Evu Braunovú k jej vodcovi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál