Na hlavný obsah

Dvojica odsúdených v kauze Judáš dostane miernejšie tresty, rozhodol súd

Súd ich zaradil do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia.

Dvojica odsúdených v kauze Judáš dostane miernejšie tresty, rozhodol súd
Na snímke Peter Gašparovič, ktorý bol zadržaný v decembri 2020 počas akcie Judáš. Foto: TASR

Najvyšší súd (NS) SR v stredu (23. 3.) zmiernil tresty v kauze exšéfa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Petra Gašparoviča. Namiesto 11-ročného nepodmienečného trestu odňatia slobody dostal 22-mesačný nepodmienečný trest.

Expolicajt Ladislav Vičan si odpyká namiesto desaťročného trestu 20-mesačný nepodmienečný trest odňatia slobody. Okrem toho dostali aj peňažné tresty. Vičan aj trest prepadnutia osobného automobilu. Súd prekvalifikoval skutok na prečin nepriamej korupcie v spolupáchateľstve.

„Obaja žiadali od podnikateľa Bočkaya úplatok za to, že budú pôsobiť na verejného činiteľa. Avšak bez súčinnosti s verejným činiteľom,“ zdôvodnil predseda senátu NS SR prekvalifikovanie skutku z obzvlášť trestného činu prijímania úplatku.

Gašparovič dostal peňažný trest vo výške 20 000 eur, v prípade nezaplatenia náhradný 16-mesačný trest odňatia slobody. Vičan musí zaplatiť o 4 000 eur menej. Ak tak neurobí, dostane náhradný 13-mesačný trest odňatia slobody.      

Oboch zaradil súd do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia. Keďže boli obaja už približne 16 mesiacov vo väzbe, môžu požiadať o podmienečné prepustenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko