Na hlavný obsah

EMA odporučila liek Evusheld na prevenciu infekcie koronavírusom

Nežiaduce účinky boli zväčša mierne, tvrdí ŠÚKL.

EMA odporučila liek Evusheld na prevenciu infekcie koronavírusom
Liek Evusheld od firmy AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Európska lieková agentúra (EMA) odporučila podmienečnú registráciu pre liek Evusheld, ktorý má slúžiť na prevenciu infekcie koronavírusom. Píše sa vo vyhlásení EMA.

Liek, vyvinutý farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca AB, sa skladá z monoklonálnych protilátok tixagevimab and cilgavimab. Tieto účinné látky sa dokážu napojiť na na tzv. hrotovú bielkovinu (spike proteín) vírusu SARS-CoV-2, čím mu zabránia vniknúť do ľudských buniek.

Výbor EMA pre lieky na humánne použitie (CHMP) prijal svoje rozhodnutie na základe štúdie s viac ako 5 000 účastníkmi. Dve dávky injekčne podávaného lieku v nej znížili pravdepodobnosť nákazy o 77 percent.

Odborníci odhadujú, že takto nadobudnutá ochrana pred vírusom vydrží najmenej šesť mesiacov.

Pozorované nežiaduce účinky boli väčšinou mierne, informuje na facebooku slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) s tým, že najčastejšie bola hlásená citlivosť alebo reakcie v mieste vpichu.

Štúdie zrealizovali pred objavením variantu omikron, všíma si ŠÚKL. Účinnosť lieku Evusheld na omikron a jeho jednotlivé subvarianty EMA posúdi v najbližších týždňoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet