Na hlavný obsah

Epidemická situácia sa opäť zhoršuje, výnimkou nie je ani Slovensko

V najbližších týždňoch asi začne ďalšia omikronová vlna.

Epidemická situácia sa zhoršuje. Prípady ochorenia COVID-19 stúpajú všade na svete, Slovensko nie je výnimkou. Virológovia verili, že práve jar spôsobí ich pokles. Obavy vyvoláva najmä sub-variant omikronu BA.2.

Kým v Ázii doplatili na striktné protiepidemické opatrenia, západná Európa zasa dopláca na ich prudké uvoľňovanie. Na Slovensku pozitívne prípady koronavírusu neklesajú. Naopak, mierne stúpajú.

Podľa odborníkov za to môže aj sub-variant omikronu BA.2, ktorý má na Slovensku asi 40-percentné zastúpenie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Nemal by byť nejako zásadne odlišný napríklad z hľadiska priebehu alebo symptómov, ale tie pozorovacie dáta naznačujú, že opätovne je ešte o trochu infekčnejší. Hovorí sa, že o 30-40 % v porovnaní s pôvodným omikronom BA.1,“ uviedol virológ Biomedicínskeho centra SAV Boris Klempa.

Nový sub-variant pravdepodobne spustí v najbližších týždňoch ďalšiu omikronovú vlnu.

„Žiadna európska krajina nie je na konci tejto BA.2 vlny okrem Dánska. Takže nevieme odhadnúť, aká veľká vlna naozaj bude a aká dlhá. Vidíme, že z ázijských krajín, ktoré neprekonali vážnu situáciu, vážne vlny a sú slabo zaočkované v tých najstarších vekových kategóriách, tak majú rekordné hospitalizácie,“ povedal matematik z iniciatívy Veda pomáha Richard Kollár.

Ohrození sú podľa dát zo zahraničia najmä tí, ktorí koronavírus dávno prekonali alebo boli dávno zaočkovaní a nemajú tretiu dávku vakcíny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko