Na hlavný obsah

EÚ zakázala dve ruské médiá a niektoré banky vylúčila zo systému SWIFT

Obmedzenie sa však údajne nedotkne najväčšej ruskej banky.

EÚ zakázala dve ruské médiá a niektoré banky vylúčila zo systému SWIFT
Ilustračná snímka - ženy sa pozerajú na obrazovku s informáciou o výmennom kurze v Petrohrade. Foto: TASR/AP

Európska únia v utorok (1. 3.) rozhodla o zákaze vysielania ruských štátnych médií RT (Russia Today) a Sputnik v EÚ. Takisto rozhodla o vylúčení „určitých“ ruských bánk zo systému SWIFT. Informovalo o tom Francúzsko, ktoré je v súčasnosti predsedníckou krajinou v Rade EÚ. Uviedla to agentúra AFP.

Toto rozhodnutie vstúpi do platnosti v stredu(2. 3.) po zverejnení v Úradnom vestníku EÚ. Brusel zintenzívňuje svoj sankčný režim proti Moskve po tom, ako Rusko minulý štvrtok (24. februára) začalo vojenskú inváziu na Ukrajinu, pripomína AFP.

Zástupcovia 27 členských krajín EÚ sa takisto dohodli na zákaze zúčastňovať sa na projektoch spolufinancovaných Ruským fondom priamych investícií (RDIF), uviedlo francúzske predsedníctvo.

Dohodu na úrovni veľvyslancov členských krajín v Bruseli by mali ešte v utorok večer písomnou formou potvrdiť jednotlivé vlády, čo umožní zverejnenie opatrení v úradnom vestníku, napísala agentúra DPA.

Rozhodnutie o vylúčení z medzibankového platobného systému SWIFT sa týka siedmich bánk, dodala DPA s tým, že podľa jej zdrojov z diplomatických kruhov medzi sankcionované finančné inštitúcie nemá patriť najväčšia ruská banka Sberbank.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet