Na hlavný obsah

Európska komisia navrhla opatrenia na riešenie problémov s dodávkami plynu

Štáty majú okamžite spolupracovať na nákupe plynu, LNG a vodíka.

Európska komisia navrhla opatrenia na riešenie problémov s dodávkami plynu
Pracovník plynárne na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) v stredu (23. 3.) navrhla, aby všetky zásobníky plynu v 27-člennom bloku boli do najbližšej zimy naplnené najmenej na 80 percent.

Európska únia sa totiž snaží zmenšiť svoju závislosť od ruských energií. V predvečer dvojdňového samitu lídrov EÚ komisia uviedla, že blok musí rýchlo prepracovať svoju energetickú politiku.

Lídri únie už skôr sľúbili, že zbavia blok závislosti od ruských energií do roku 2027. Hmatateľné opatrenia ešte len treba zrealizovať.

Okrem povinných vysokých zásob EK tiež chce, aby krajiny Európskej únie súhlasili so spoločným nákupom zemného plynu a skvapalneného zemného plynu (LNG), ktorý by sa podobal systému spoločného nákupu vakcín proti ochoreniu COVID-19 vo veľkom množstve pre následnú pomernú distribúciu.

Zmiernenie vplyvu cien elektriny

Návrh záverov samitu, ktorý má k dispozícii tlačová agentúra The Associated Press, obsahuje aj návrh, aby „členské štáty a Európska komisia okamžite … spolupracovali na spoločnom nákupe plynu, LNG a vodíka“. Podrobnosti tohto návrhu je ešte nutné rozpracovať.

S cieľom podnietiť opätovné napĺňanie zásobníkov plynu v EÚ eurokomisia navrhuje zaviesť 100-percentnú zľavu z taríf za prepravu na základe kapacity na vstupných a výstupných bodoch zásobníkov.

Komisia rovnako pokračuje aj v krokoch na zmiernenie vplyvu vysokých cien elektriny na domácnosti a podniky.

Členské štáty EÚ predložili niekoľko možností núdzových opatrení na obmedzenie vplyvu vysokých cien elektrickej energie, všetky z nich však prinášajú aj náklady a nevýhody, okrem toho situácia sa rôzni od jedného štátu k druhému, pokiaľ ide o energetický mix, štruktúru trhu a úrovne prepojenia.

Európska únia 90 percent svojej spotreby zemného plynu pokrýva importom. Rusko sa pritom na dovoze plynu na európsky trh podieľa 40 percentami a na dovoze ropy štvrtinou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika