Na hlavný obsah

Európska únia posilní spoločnú obranu

Vytvorí sily rýchlej reakcie.

Európska únia posilní spoločnú obranu
Na ilustračnej snímke britský vojak NATO. Foto: TASR/AP

Štáty Európskej únie sa v pondelok (21. 3.) v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu zhodli na novej obrannej stratégii. Tá počíta okrem iného s vytvorením brigády rýchleho nasadenia, ktorú vytvorí až 5 000 vojakov.

Ministri zahraničných vecí a obrany členských krajín schválili novú strategickú koncepciu počítajúcu s výrazným zvýšením armádnych výdavkov a investíciami do spoločného vývoja a nákupu vojenského vybavenia a nových technológií.

EÚ plánuje tiež organizovať pravidelné pozemné a námorné cvičenia a posilniť svoje civilné a vojenské misie. Chce tiež silnejšie spolupracovať so Severoatlantickou alianciou, do ktorej sa radí väčšina únijných krajín.

Dôraz na rýchle reakcie

Obrannú koncepciu na nasledujúce desaťročia diplomacia pripravovala viac ako rok. V posledných týždňoch sa však pod dojmom ruského útoku proti susednej krajine jej text výrazne zmenil a sústredí sa najmä na odvrátenie ruskej hrozby pre Európu. Dôraz kladie na schopnosť EÚ rýchlo zareagovať na prípadný útok.

„Hrozba rastie a cena za nečinnosť je jasná,“ vyhlásil šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.

Únijné krajiny pritom pred ruskou inváziou nemali napríklad na vytvorenie únijných síl jednotný názor a zvlášť časť krajín východného krídla EÚ chcela dať prednosť spoločnej obrane v rámci NATO.

Pod vplyvom agresívnej ruskej politiky však krajiny vytvorenie spoločnej brigády podporili. Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová povedala, že jej krajina je pripravená postaviť základ tejto jednotky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet