Na hlavný obsah

Európska únia prijala štvrtý balík sankcií proti Rusku, dotknú sa aj Bieloruska

EÚ zmrazila majetok viacerým oligarchom.

Európska únia prijala štvrtý balík sankcií proti Rusku, dotknú sa aj Bieloruska
Na ilustračnej snímke vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Európska únia (EÚ) v utorok (15. 3.) formálne prijala štvrtý balík sankcií proti Rusku, na ktorého podobe sa zástupcovia členských krajín dohodli v pondelok (14. 3.). Oznámila to Rada EÚ.

Únijné krajiny okrem iného zakázali vývoz luxusného tovaru vrátane áut či akékoľvek investície do ruskej energetiky. Sankcie sa dotknú aj ruského vojensko-priemyselného komplexu a niektorých vývozných komodít, pričom Rusko v ich dôsledku príde o približne 3,3 miliardy eur.

Do Európy sa po novom nesmie dovážať ruská oceľ či železo. Dvadsaťsedmička tiež zakázala akékoľvek transakcie s niektorými ruskými štátnymi podnikmi alebo poskytovanie ratingových služieb všetkým ruským subjektom.

Zmrazila tiež majetok skupiny oligarchov vrátane majiteľa londýnskeho futbalového klubu Chelsea Romana Abramoviča.

Sankcie sa dotknú aj Bieloruska

EÚ už od ruského vpádu na Ukrajinu pred necelými tromi týždňami potrestala stovky ruských činiteľov a desiatky firiem a uvalila bezprecedentné sankcie na bankový a finančný sektor.

„Štvrtý balík sankcií je ďalšou ťažkou ranou pre hospodársku a logistickú základňu, na ktorú sa Rusko spolieha pri invázii na Ukrajinu,“ uviedol šéf únijnej diplomacie Josep Borrell.

Okrem spomínaných opatrení sa EÚ rozhodla pripojiť ku kroku mnohých ďalších členov Svetovej obchodnej organizácie (WTO), ktorí plánujú odobrať Rusku status najvyšších výhod v rámci tejto organizácie, čo by otvorilo cestu k uvaleniu ciel na ruský tovar.

Únia tiež podporila prerušenie prijímacieho procesu Bieloruska, ktoré sa malo stať členom WTO. EÚ svoje sankcie zameriava okrem Moskvy aj na Minsk, ktorý umožňuje ruským silám útočiť z bieloruského územia.

„Rusko a jeho spolupáchateľ Bielorusko nesú plnú zodpovednosť za túto agresívnu vojnu a zodpovední budú braní na zodpovednosť za svoje zločiny, vrátane bezohľadného útočenia na civilistov a civilné objekty,“ uviedla Rada EÚ v stanovisku.

Sankcie by v priebehu niekoľkých hodín mali vyjsť v oficiálnom vestníku EÚ, čím vstúpia do platnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika